Ingezonden persbericht


Persbericht

3 november, 2009

Recessie heeft weinig impact op inzet cloud computing

~ Drie keer zoveel managers en IT-specialisten maken plannen voor cloud computing ~

Het aantal bedrijven dat serieus nadenkt over de inzet van cloud computing en het testen van de technologie is aanzienlijk gestegen. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten, dat in september 2009 is uitgevoerd. Sinds het eerdere onderzoek van Avanade (januari 2009), is het aantal respondenten dat zegt te willen starten met cloud computing toegenomen met 320 procent. Ondanks de huidige economische situatie investeert 40 procent van de bedrijven wereldwijd in nieuwe technologieën.

Voor het onderzoek werden meer dan 500 managers en IT-specialisten in 16 landen wereldwijd ondervraagd. Dit grootschalige onderzoek naar de opinie ten opzichte van cloud computing is een vervolg op de eerdere enquête die Avanade in januari 2009 heeft uitgevoerd. Toen bleek dat een meerderheid van de bedrijven (61% wereldwijd) nog geen gebruik maakte van cloud computing. Dit cijfer ligt nu aanzienlijk lager.

Opmerkelijke bevindingen uit het onderzoek

* Het aantal bedrijven dat geen plannen heeft om cloud computing te implementeren is gedaald van 54 naar 37 procent
* Volgens 13 procent van de bedrijven heeft de economische situatie de inzet van cloud computing versneld. Meer dan de helft (58%) zegt dat de crisis hier geen effect op heeft gehad
* Ruim de helft van de respondenten geeft de voorkeur aan een mix van cloud computing en interne IT-systemen op de werkvloer. Naarmate bedrijven meer bekend zijn met nieuwe technologieën te werken, zetten zij eerder verschillende cloud-oplossingen in.

57 procent van de ondervraagden zegt dat cloud computing een strategische investering is en 43 procent ziet het eerder als een kostenbesparende maatregel. Toch zijn er nog enkele obstakels voor wat betreft de inzet van cloud computing binnen grote organisaties.

Beveiliging blijft de grootste zorg bij bedrijven die reeds gebruikmaken van cloud computing. Daarnaast vindt 40 procent het zware leerproces voor het IT-personeel een struikelblok en iets meer dan een derde van de respondenten (35%) heeft een probleem gehad met de service provider. Bij meer dan 30 procent van de respondenten die SaaS (Software as a Service) gebruiken werd dit probleem niet binnen tien uur opgelost, waardoor een volledige werkdag verloren ging.

De toekomst van online diensten
Hoewel bedrijven steeds bekender zijn met cloud computing, zijn er in de praktijk weinig cases waarbij sprake is van een volledige omschakeling naar cloud-diensten. Minder dan vijf procent van de bedrijven kiest voor een 'cloud-only'-model. Echter, in januari 2009 gaf 61 procent van de respondenten aan dat zij geen cloud computing-systemen gebruikten en uitsluitend met interne IT-systemen werkten. Negen maanden later is dat cijfer gedaald naar 41 procent. Dit geeft de snelle verschuiving in de richting van cloud computing duidelijk weer.

"De toekomst van op cloud gebaseerde oplossingen ligt in de hybride aanpak", aldus Aram Smith, CTO bij Avanade Nederland. "Hierbij worden cloud computing en interne IT-systemen gezamenlijk gebruikt. Net zoals bij de integratie van bijvoorbeeld het zakelijk gebruik van e-mail en internet zullen SaaS en cloud computing in de toekomst terrein blijven winnen. Echter, er zijn uiteraard ook applicaties en zakelijke processen die niet geschikt zijn voor cloud computing. Bedrijven moeten daarom de juiste beslissingen nemen over deze verdeling."

Steeds meer bedrijven zien cloud computing als een waardevol alternatief. Het is dus niet verwonderlijk dat meer dan de helft van de respondenten momenteel SaaS-applicaties gebruikt. In de VS stijgt dit cijfer zelfs tot 68 procent.

Opmerkelijke bevindingen over SaaS

* 60 procent van de respondenten gebruikt SaaS sinds één jaar of korter
* Wereldwijd krijgt 1 op de 2 respondenten SaaS liever intern geleverd (of als een privéservice), dan van externe service-aanbieders
* Hoewel de technologie voor de meeste gebruikers nieuw is, meldt een derde dat ze met drie of meer SaaS-aanbieders werken
* SaaS wordt beschouwd als een wereldwijd succes, 93 procent van de bedrijven noemt hun ervaringen hiermee succesvol
* Tot slot onderzoekt meer dan 62 procent van de ondervraagden de mogelijkheden om volgend jaar de inzet van SaaS te verhogen.

(668 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE



Ingezonden persbericht