Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 3 november 2009

Opnieuw stimulans georganiseerd voor de Overijsselse bouwsector Cultuurfonds voor Monumenten Overijssel aangevuld

In de toekomst moeten meer historische gebouwen in de provincie gerestaureerd worden. Het Cultuurfonds voor Monumenten Overijssel voorziet in de behoefte om panden op betaalbare wijze te restaureren. Het Cultuurfonds voor Monumenten Overijssel ontvangt een kapitaalinjectie van ^ 2,4 miljoen van de provincie Overijssel (^ 2 miljoen) en het Restauratiefonds (^ 400.000).

Om de succesvolle aanpak van het Cultuurfonds voort te kunnen zetten hebben de provincie Overijssel en het Restauratiefonds het fondskapitaal aangevuld. De provincie Overijssel heeft hiervoor een bedrag van twee miljoen euro beschikbaar gesteld. De bijdrage maakt onderdeel uit van het Overijssels Actieplan Economische Recessie. Met dit actieplan wil de provincie een impuls geven aan de Overijsselse economie. Investeren in monumenten draagt bij aan de werkgelegenheid in de Overijsselse bouwsector. Het Restauratiefonds stelt een bedrag van 400.000 euro beschikbaar. Dit betekent dat gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden hiervan de komende jaren kunnen profiteren. De rente en aflossing worden teruggestort in het Cultuurfonds zodat het geld opnieuw ingezet kan worden voor het financieren van restauraties.

Cultuurfonds voor Monumenten Overijssel

Het Cultuurfonds stelt Overijsselse eigenaren van gemeentelijke monumenten of van karakteristieke gebouwen in een beschermd stads- of dorpsgezicht in de gelegenheid om met een hypotheek tegen een lage rente hun pand te restaureren. De vaak kostbare restauraties worden daardoor voor eigenaren toch betaalbaar. Hierdoor kan veel waardevol Overijssels erfgoed behouden blijven. In de afgelopen vier jaar zijn circa 35 leningen verstrekt en gemeentelijke monumenten aangepakt. Daarmee is het startkapitaal van het Cultuurfonds van ongeveer twee miljoen euro bijna volledig uitgeleend.

Het fonds is in 2005 opgericht door de provincie Overijssel, het Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook een aantal woningbouwverenigingen en Essent hebben destijds bijgedragen aan het startkapitaal. Het Cultuurfonds is opgericht om eigenaren van gemeentelijke monumenten tegemoet te komen in hun restauratiekosten.

Informatie:



Ingezonden persbericht