Ingezonden persbericht


Persbericht
Vianen, 3 november 2009

T-Systems investeert verder in de zorgsector

Belang in Nederlandse marktleider van elektronische patiëntendossiers voor ondersteuning integrale verzorging chronische patiënten
---

T-Systems, de zakelijke tak van Deutsche Telekom, richt zich onder andere op automatisering in de gezondheidszorg. Het bedrijf heeft via T-Venture, de verstrekker van durfkapitaal van Deutsche Telekom, een minderheidsaandeel genomen in Portavita. Dat maken de twee bedrijven bekend op een gezamenlijke persbijeenkomst. Portavita is marktleider op het gebied van Disease Management Systems (DMS) voor mensen met een chronische aandoening.

T-Systems neemt ook aandelen over van de Nederlandse softwareontwikkelaar MGRID BV. Dit zusterbedrijf van Portavita is gespecialiseerd in de ontwikkeling van databasemanagementsoftware voor medische gegevens. Vanuit de samenwerking ontwikkelen beide ondernemingen gezamenlijk specifieke applicaties en maken ze bestaande applicaties geschikt voor de Duitse en internationale markt. Daarnaast neemt T-Systems in de eigen computercentra voor minstens vijf jaar het beheer van de webgebaseerde Portavita-software op zich. T-Systems stelt bovendien zijn beveiligde zorgnetwerk ter beschikking.

Holger Hille, hoofd van de afdeling Healthcare van T-Systems: "In de toekomst werken artsen en ziekenhuizen steeds nauwer samen aan geïntegreerde gezondheidszorg. Door onze investering in Portavita voegen we een veelgebruikt elektronisch patiëntendossier toe aan ons portfolio. Het project is multidisciplinair. Zo kunnen primaire zorgverleners, medische specialisten, paramedici, verplegers en patiënten direct samenwerken in dit systeem voor behandelondersteuning. Oplossingen als deze zijn de toekomst van gezondheidszorgsystemen."

Evert Jan Hoijtink, algemeen directeur van Portavita: "T-Systems is een sterke partner waarmee we onze oplossing ook in Duitsland en in de rest van de wereld kunnen aanbieden, de ontwikkeling van Disease Management Systems stimuleren en zo onze competenties vergroten. We hebben in Nederland al een sterke positie opgebouwd. In dit land is ketenzorgautomatisering al een paar jaar realiteit."

Momenteel wordt in Duitsland jaarlijks ongeveer 250 miljard euro aan gezondheidszorg uitgegeven. Experts willen de stijgende kosten terugdringen met een geïntegreerd zorgmodel, met name voor de behandeling van chronisch zieke patiënten. Onderzoek van het Institute for Strategy Development van de Witten/Herdecke University in Duitsland uit 2006 wijst uit dat geïntegreerde zorg resulteert in gemiddeld tien procent lagere kosten voor behandelingen. Een van de manieren om kosten terug te dringen, is door alle koppelvlakken in het behandelproces te optimaliseren.

Zorgverzekeraars hebben voor sommige aandoeningen programma's gelanceerd, die geïntegreerde gezondheidszorg mogelijk maken. Momenteel heeft ongeveer twintig procent van de Duitsers een chronische aandoening. Eind 2008 oversteeg het aantal ketenovereenkomsten tussen verzekeraars, artsen, specialisten, ziekenhuizen, gezondheidszorginstellingen en revalidatieklinieken de zesduizend.

Momenteel worden 125.000 mensen met een chronische aandoening behandeld met behulp van het Portavita DMS. T-Systems en Portavita willen het elektronische patiëntendossier voor keten- ofwel multidisciplinaire zorg in eerste instantie in Duitsland op de markt brengen. Portavita heeft het webgebaseerde DMS in nauw overleg met vooraanstaande medische professionals, Nederlandse gezondheidszorgautoriteiten en zorgverzekeraars ontwikkeld. Artsen in Nederland gebruiken de Portavita-oplossing voor Disease Management Programs (DMP's), bij de behandeling van bloedstollingsproblemen, diabetes mellitus en chronisch obstructieve longziektes (COPD - Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Begin 2010 ondersteunt de oplossing ook cardiovasculair risicomanagement. De toepassingen voor mensen met chronische hartinsufficiëntie en palliatieve verzorging zijn momenteel in ontwikkeling. ####

Over Portavita
Portavita ontwikkelt, verkoopt en implementeert een volledig webgebaseerd Disease Management System (DMS) dat de multidisciplinaire en integrale behandeling van mensen met een chronische aandoening ondersteunt. Op basis van input van leidende medici en hun patiënten ontwerpt Portavita de verschillende modules van het DMS, waaronder diabetes, astma/COPD, cardiovasculair risicomanagement en antistolling. Het DMS ondersteunt het primaire proces conform het medische protocol van alle betrokken zorgverleners, de organisatie van het zorgproces, het monitoren van de kwaliteit en de resultaten en de zelfzorg door de patiënt. Portavita hecht aan standaarden. Het DMS is dan ook gebaseerd op medische best practices, behandelprotocollen en standaarden als HL7, Snomed CT en LOINC. Bij Portavita werken dertig hoogopgeleide ICT- en businessprofessionals. Het bedrijf levert de DMS-software op basis van een ASP-model, waarbij klanten een vast bedrag per patiënt per periode betalen.

Over T-Systems
Met een wereldwijde infrastructuur van datacentra en netwerken levert T-Systems ICT-diensten aan internationale ondernemingen en publieke instellingen. Op basis hiervan biedt de dochteronderneming van Deutsche Telekom geïntegreerde oplossingen die bijdragen aan een betere communicatie tussen bedrijven en binnen de samenleving. Circa 46.000 medewerkers bij T-Systems voegen aantoonbare waarde toe aan de kernactiviteiten van hun klanten over de gehele wereld door het combineren van industrie-expertise en ICT-innovaties. In het boekjaar 2008 genereerde de businessunit van Deutsche Telekom voor de zakelijke klant circa 9,3 miljard euro aan inkomsten.

Over T-Venture
T-Venture, de venture capital-onderneming van Deutsche Telekom, werd in 1997 opgericht. Het bedrijf heeft sindsdien jonge, innovatieve bedrijven ondersteund en begeleid. Deze ondernemingen hebben economische of technische raakvlakken met business units van Deutsche Telekom. Het hoofdkantoor van T-Venture is gevestigd in Bonn, Duitsland en wordt ondersteund door T-Venture of America, Inc. met vestigingen in Foster City, Californië en Seattle, Washington.

T-Venture gebruikt thematisch georiënteerde fondsen voor het financieren van activiteiten, die direct aansluiten bij de drie strategische gebieden van Deutsche Telekom: breedband-/vaste netwerken, mobiele communicatie en corporate klanten. T-Venture werkt nauw samen met de bedrijven waarin het investeert en is voor hen een langetermijnpartner. Het doel van de samenwerking is het vermeerderen van de waarde van de organisatie en een succesvolle verkoop van de aandelen na vijf tot zeven jaar.

T-Venture biedt tevens ondersteuning op het gebied van distributie, marketing, en research & development waarbij het een beroep kan doen op Deutsche Telekom. Portfolio-bedrijven krijgen nationale en internationale steun. Het regionale accent ligt op Europa, de Verenigde Staten en Azië.



Ingezonden persbericht