Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
118 Vragen van mevrouw drs. F.J. van Iperen en de heer drs. B.F.M. Beerlage
(ingekomen 9 oktober 2009
en antwoorden door het college verzonden op 3 november 2009


Schriftelijke vragen inzake Renovatie Vreelanthof eo Zuilen

In september 2007 zijn de bewoners van de Vreelanthof eo in Zuilen door woningbouwcorporatie Mitros bij elkaar geroepen. Onderwerp van gesprek was de geplande renovatie van de huurwoningen die gepland stond voor het voorjaar van 2008.

Vanaf begin 2008 tot voorjaar 2009 zijn er geen concrete renovatievoorstellen gedaan en is hier dus ook niet mee begonnen. Sinds mei 2009 is het gesprek met Mitros over de renovatie weer op gang gekomen. Helaas heeft dit niet geleid tot de aan de bewoners beloofde voorstellen op het gebied van renovatie.

Sinds september 2009 valt op de site van Mitros te lezen dat Vreelanthof eo niet langer een renovatie project is maar een onderhoudsproject.
De bewoners zijn hier erg van geschrokken. Onderhoudswerkzaamheden garanderen een minder lange levensduur en minder verbeteringen aan de woningen dan renovatie. Hiermee worden de woningen minder duurzaam gerenoveerd en blijven ook de energiekosten voor huurders hoger dan nodig.

De PvdA is geschrokken van dit verhaal en de staat waarin de huurwoningen in Vreelanthof eo verkeren. De woningbouwcorporaties moeten hun beloften over renovatie en onderhoud waarmaken. De gemeente kan hier volgens de PvdA een belangrijke rol spelen en een steun in de rug geven. Binnen het programma 'Utrecht creëert nieuwe energie' zijn bijvoorbeeld middelen vrijgemaakt om een duurzame renovatie van woningen mogelijk te maken. Ook maakt de gemeente prestatieafspraken met woningbouwcorporaties.

De PvdA heeft daarom de volgende vragen aan het college:

1. Is het college op de hoogte van de afspraken die eerder zijn gemaakt over het renovatieproces bij Vreelanthof eo zoals hierboven beschreven?


Het college is bekend met de plannen van Mitros om de woningen aan de Vreelanthof te renoveren, deze renovatie is opgenomen in de projecten van Mitros als bijdrage aan het wijkactieplan. In dit geval wordt door Mitros onder renoveren diverse vernieuwingen en onderhoudswerk verstaan. Er wordt in dit geval niet onder verstaan, woontechnische verbeteringen die een collectieve huurverhoging rechtvaardigen. De woningen worden in die zin duurzaam gerenoveerd, dat de vervangen onderdelen en herstelde onderdelen in ieder geval 15 jaar moeten meegaan. De gemeentelijk inspecteur Handhaving en Toezicht van StadsOntwikkeling heeft aangegeven dat als Mitros de door hen voorgestelde maatregelen uitvoert de woningen voldoen aan het bouwbesluit.


2. Is het college met de PvdA van mening dat Mitros haar belofte op het gebied van renovatie moet waarmaken?


Het is spijtig te moeten vaststellen dat er blijkbaar verwarring tussen de bewoners en Mitros is ontstaan over het gebruik van het woord renovatie. De verwachtingen bij renovatie waren woontechnische verbeteringen met een huurverhoging en het daarbij behorende draagvlakonderzoek. Het feitelijk karakter van de aanpak is beschreven in het antwoord ad 1


3. Bent u bereid in gesprek te treden met Mitros om er voor te zorgen dat de beloften op het gebied van renovatie waar gemaakt worden?


Het college is steeds in overleg met Mitros over hun projecten. Zie het antwoord onder ad1 en ad 2.
4. Ziet het college een mogelijkheid om binnen het programma 'Utrecht creëert nieuwe energie' middelen vrij te maken om op korte termijn een duurzame renovatie van de woningen mede mogelijk te maken?


Bewoners kunnen individueel kiezen voor energiebesparend dubbelglas, dit brengt wel een huurverhoging met zich mee. In het programma Utrecht maakt Nieuwe Energie zijn geen middelen vrijgemaakt om woningen duurzaam te renoveren. Met alle Utrechtse corporaties is een energieconvenant in voorbereiding waarin afspraken over energiebesparing in sociale huurwoningen zijn opgenomen.


---- --