Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 3 november 2009

Voorstellen aan de gemeenteraad

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio
Het college stelt de gemeenteraad voor de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsre-gio Midden- en West-Brabant aan te passen. Deze wijziging houdt verband met een eerder besluit van de gemeenteraad om in te stemmen met regionalisering van de brandweer. Doel van deze regionalisering is verdere samenwerking en professionalisering van de brandweerzorg in de regio Midden- en West-Brabant.

Belastingtarieven 2010
Het college legt de raad het voorstel voor om de belastingtarieven voor 2010 vast te stel-len. Ten opzichte van 2009 worden de meeste tarieven voor 2010 verhoogd met een inflatiecorrectie van 2%. Uitgangspunt bij de vaststelling van tarieven is namelijk dat de lastenverzwaring voor inwoners beperkt blijft tot het niveau van de inflatie.

Bij de berekening van de tarieven voor de onroerende zaakbelastingen is naast het infla-tiepercentage ook rekening gehouden met:Â
* de gevolgen van de herwaardering per 1 januari 2009;
* extra verhoging van 7,5% van de tarieven voor niet-woningen zoals besloten is bij vaststelling van de kadernota en begroting 2009;
* extra verhoging van 10% voor woningen en 5% voor niet-woningen. Deze laatste verhoging is het gevolg van besluit - dat de raad nam bij vaststelling van de begroting 2010 - om het tarief voor rioolrecht te verlagen met 10% en deze verlaging om te zetten naar een verhoging van het tarief voor de OZB.
Via een publicatie in de gemeenterubriek worden de inwoners geïnformeerd over het ta-rievenvoorstel.

Voorbereidingsbesluiten
Het college stelt de raad voor om voorbereidingsbesluiten te nemen voor vijf locaties in de gemeente Hilvarenbeek. Deze besluiten zijn nodig om ontwikkelingen op deze loca-ties planologisch te kunnen afronden.
Het gaat om de volgende locaties en ontwikkelingen:

Bolakker, Hilvarenbeek; realisatie van maximaal acht woningen Goirlesedijk 12b, Hilvarenbeek (Hilvaria Studioâs); vrijstelling van gebruiksvoorschriften
Koestraat 72, Hilvarenbeek realisatie twee ruimte voor ruimtewoningen Van de Veldenweg 4, Diessen realisatie agrarische bedrijfsbebouwing Centrumplan Hilvarenbeek realisatie winkelcentrum met woningen en openbare ruimte

Najaarsnota
De najaarsnota 2009 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Met de najaarsnota legt het college tussentijds verantwoording af over de uitvoering van de begroting en wordt de raad geïnformeerd over belangrijke beleidsontwikkelingen. Er wordt met name ingegaan op zaken die (inhoudelijk of financieel) niet verlopen zoals was aangegeven in de begro-ting 2009.

Concept-structuurvisie
Het college vraagt de raad in te stemmen met de concept-structuurvisie en deze vrij te geven voor de inspraakprocedure. De structuurvisie geeft aan op hoofdlijnen aan in welke richting de gemeente zich wil ontwikkelen op het gebied van ruimtelijke ordening. De structuurvisie vormt de basis voor nieuwe bestemmingsplannen en voor herzieningen van bestaande bestemmingsplan-nen. Eén van de eerste plannen die op de structuurvisie wordt afgestemd, is het nieuwe bestemmingsplan buitengebied.

Woonvisie
Het college stelt de raad voor de Woonvisie gemeente Hilvarenbeek vast te stellen. De visie op het woningbouwbeleid is een belangrijke bouwsteen voor de structuurvisie. Woningbouw heeft immers veel ruimtelijke consequenties. Daarom is de woonvisie gelijktijdig met de structuurvisie opgesteld.
Een belangrijk onderdeel van de visie is het kaderstellend woningbouwprogramma tot 2030. Dit programma - dat is onderverdeeld naar doelgroepen en woningtypen - vormt mede de basis voor het uitvoeringsprogramma van de structuurvisie.
De woonvisie is niet alleen een intern, kaderstellend beleidsdocument
- aan de hand waarvan woningbouwinitiatieven en -voorstellen worden afgewogen - maar vormt ook een kader voor externe partijen, zoals woningbouwverenigingen en ontwikkelaars.