Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Zee en Kust Onderzoek

Gezamenlijke call van NWO en Waddenacademie in Zee- en Kustonderzoek

3 november 2009

NWO heeft in 2006 het nationaal programma Zee- en Kustonderzoek (ZKO) geïntroduceerd. Het ZKO richt zich op een versterking van inzicht en kennis van de kustontwikkeling, de rol van kringlopen en stofstromen in relatie tot waterkwaliteit, draagkracht voor een duurzame opbrengst van het ecosysteem, verandering in de biodiversiteit, de rol van zee en oceaan in klimaatverandering en de effecten daarvan op het mariene systeem.

Het nationaal programma Zee- en Kust Onderzoek (ZKO) kent een onderzoekslijn die gericht is op de veranderende draagkracht van Nederlandse mariene wateren en de bijbehorende kustzone. De Waddenacademie en de Programmaraad ZKO hebben afgesproken om deze hoofdlijn gezamenlijk uit te werken. Onderzoekers worden nu uitgenodigd om voorstellen in te dienen, die gericht zijn op de beantwoording van twee beleidsvragen:
1. Op welke wijze draagt wetenschappelijke kennis van de Waddenzee bij aan politieke en beleidsmatige besluitvorming? Hierbij wordt gestreefd naar een combinatie van, of functionele interactie, tussen gamma- en bètagericht onderzoek. Hoe is de inzet van kennis voor beleid, beheer en gebruik te verbeteren? Hoe kan beleidsmatig (beter) omgegaan worden met onzekerheden en risico's? 2. Wat zijn de effecten, consequenties en implicaties voor de Waddenregio van het aanwijzen van zeven gebieden als Natura-2000-gebied?

De Programmaraad ZKO heeft 1 miljoen euro voor hoofdlijn beschikbaar gesteld. Vanuit het budget van de Waddenacademie wordt 500.000 euro vrijgemaakt, wat het totaalbedrag voor hoofdlijn 1 op 1,5 miljoen euro voor een periode van vijf jaar brengt.
Vooraanmeldingen voor deze subsidieronde kunnen tot 3 november 2009 bij NWO worden ingediend.

Voor meer informatie over deze call zie:
Website Zee en Kust onderzoek
Subsidiewijzer
Zie het origineel