Advocaat Bartels blijft azen op Bouwhuis Groep


WEESP, 20091103 -- De bekende en voor sommigen beruchte advocaat Dion Bartels blijft de vinger op de zere plek leggen bij de Bouwhuis Groep. Zo ook in het nieuwe nummer van het financieel-economische magazine CASH, dat over twee dagen in de winkel ligt.

In een vraaggesprek met de in vastgoedzaken gespecialiseerde Dion Bartels wordt onder meer gesproken over een interne mail, waaruit blijkt dat de onderneming niet kan overleven zonder ingrijpende maatregelen. Het concept jaarverslag over 2008 laat een verlies zien van 7,8 miljoen euro. Alleen de vastgoedfondsen met een stevig financieel fundament blijven overeind. De andere zakken door hun fundament en daarvan blijft slechts een ruïne over. Bouwhuis Groep lijkt de volgende. Uit de interne mail blijkt dat Jonald Bouwhuis bang is voor een bankroet in 2009. Dion Bartels, die opkomst voor de belangen van de investeerders in vastgoed, aast op deze verzameling van fondsen.

`In de wereld van niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen is nu een `reality check' gaande,' aldus Bartels. `Aanbieders die 9% of meer aan rente op jaarbasis garanderen, komen deze verplichting steeds vaker niet na.' Bestuurder Jonald Bouwhuis schrijft in een intern mailtje: 'Inzake de prognose 2009 is het duidelijk: vastgoed is over. Dus ik moet hard ingrijpen, anders gaan we naar de kloten.'

Het is onvermijdelijk dat het mes in de organisatie moet worden gezet. Dion Bartels: `Wij zien een aantal problemen bij Bouwhuis / Bouw State Vennootschappen ook bij andere obligatiefondsen terugkomen. Hierbij valt te denken aan de `fee driven' bedrijfsvoering van de aanbieders, waarbij steeds weer nieuwe fondsen met hoge fees geplaatst moeten worden, teneinde de aanbieder het hoofd boven water te laten houden. Obligaties kennen een rente en een aflossingsverplichting voor de uitgevende instelling, waarbij in vastgoed belegd wordt. Obligatiehouders hebben over het algemeen gemeen dat zij niet zo kritisch zijn over het beleggingsbeleid, en meestal worden zij te laat en onvolledig geïnformeerd door de aanbieder. Obligatiehouders worden straks voor een voldongen feit gesteld. Bij de obligatiehouders van de Bouw State Vennootschappen speelt dit ook.'

Het volledige vraaggesprek is na te lezen in CASH Magazine, dat deze week in de winkel ligt. Bestuurder Jonald Bouwhuis toonde geen interesse om te reageren bij het ter perse gaan van het nummer waarin het vraaggesprek is opgenomen en evenmin daarna.

CASH Magazine





Ingezonden persbericht