BENLYSTA (belimumab) 10 mg/kg plus standaardzorg heeft voldaan aan zijn primaire eindpunt voor werkzaamheid door een statistisch significante verbetering te bereiken in de responsiesnelheid van patiënten versus placebo plus standaardzorg in week 52 van BLISS-76

- BENLYSTA (belimumab) 10 mg/kg plus standaardzorg heeft voldaan aan zijn primaire eindpunt voor werkzaamheid door een statistisch significante verbetering te bereiken in de responsiesnelheid van patiënten versus placebo plus standaardzorg in week 52 van BLISS-76 -

- Primaire eindpunt voor werkzaamheid bereikt in twee pivotale fase III-studies, zoals omschreven in een “Special Protocol Assessment”-overeenkomst met de Amerikaanse FDA -

ROCKVILLE, Maryland (VS) en LONDEN (GB)--(BUSINESS WIRE)-- 20091103 --

Human Genome Sciences, Inc. (Nasdaq:HGSI) en GlaxoSmithKline PLC (GSK) hebben vandaag bekendgemaakt dat BENLYSTA™ (belimumab) het primaire eindpunt heeft bereikt in BLISS-76, de tweede van twee pivotale fase III-studies bij seropositieve patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE). De onderzoeksresultaten van BLISS-76 gedurende 52 weken hebben aangetoond dat belimumab 10 mg/kg plus standaardzorg in vergelijking met placebo plus standaardzorg tot een statistisch significante verbetering heeft geleid in de responsiesnelheid van patiënten, zoals gemeten aan de hand van de SLE Responder Index in week 52. De onderzoeksresultaten toonden daarnaast aan dat belimumab over het algemeen goed werd verdragen, zoals blijkt uit een overeenkomend aantal personen bij wie de behandeling is gestaakt als gevolg van bijwerkingen bij alle behandelgroepen, waarbij het totale aantal bijwerkingen bij de behandelgroepen belimumab en placebo vergelijkbaar waren.

“De resultaten van BLISS-76 bevestigen onze mening dat BENLYSTA de potentie heeft om het eerste nieuwe goedkeurde geneesmiddel sinds decennia te worden voor mensen die lijden aan systemische lupus”, aldus H. Thomas Watkins, President en Chief Executive Officer bij HGS. “We zijn ontzettend trots op de innovatie en wetenschappelijke accuratesse die het mogelijk heeft gemaakt om BENLYSTA op dit niveau te brengen. We zijn van plan in de eerste helft van 2010 een vergunning aan te vragen om het product op de markt te mogen brengen, na gesprekken met de registratie-instanties in de Verenigde Staten, Europa en andere regio’s. We zullen blijven samenwerken met GSK om dit geneesmiddel te introduceren en stimuleren op de markt waar het voor patiënten met aanzienlijke behoefte ontzettend nuttig kan zijn.”

Dr. Carlo Russo, Senior Vice President van de afdeling Biopharm Development bij GSK, verklaarde het volgende: “De resultaten van deze tweede pivotale fase III-studie versterken onze overtuiging dat belimumab een belangrijke therapeutische optie kan zijn voor patiënten met lupus, een aandoening waarvoor al vijftig jaar lang geen nieuwe behandeling op de markt is gebracht. We kijken uit naar het voortzetten van onze samenwerking met HGS om zo dit belangrijke geneesmiddel voor de patiënten beschikbaar te maken.”

De gegevens van de BLISS-76 studie werden na 52 weken geanalyseerd, in overeenstemming met het studieprotocol, ter ondersteuning van een mogelijke Biologics License Application (vergunningsaanvraag) in de Verenigde Staten en Marketing Authorization Applications (aanvraag van een vergunning voor het in de handel brengen) in Europa en andere regio’s. De BLISS-76 studie is echter een doorlopende studie en loopt nog 24 weken. Aanvullende gegevens worden beschikbaar na afronding van de volledige onderzoeksperiode van 76 weken. Belimumab is een onderzoeksgeneesmiddel en de eerste in een nieuwe klasse geneesmiddelen genaamd BLyS-specifieke remmers. Belimumab wordt ontwikkeld door HGS en GSK onder een overeenkomst voor gezamenlijke ontwikkeling en vercommercialisering die in augustus 2006 is aangegaan.

Belangrijkste bevindingen van BLISS-76

“We zijn blij dat de werkzaamheid van behandeling met belimumab plus standaardzorg beter was dan placebo plus standaardzorg in zowel BLISS-52 als BLISS-76, met totale aantallen bijwerkingen die vergelijkbaar zijn met placebo plus standaardzorg”, aldus Dr. David C. Stump, Executive Vice President van de afdeling Research and Development bij HGS. “Belimumab heeft het primaire eindpunt bereikt in beide pivotale fase III-studies, zoals omschreven in de zogenaamde Special Protocol Assessment-overeenkomst met de Amerikaanse FDA. We kijken uit naar de volledige presentatie van de resultaten van BLISS-76 in week 52 bij een geschikte wetenschappelijke bijeenkomst; hopelijk in de eerste helft van 2010.”

De belangrijkste resultaten van BLISS-76 zijn de volgende:

  • Op basis van een intention-to-treat (ITT) analyse heeft belimumab 10 mg/kg het primaire eindpunt voor werkzaamheid, namelijk superioriteit ten opzichte van placebo, bereikt in week 52. Er was een statistisch significante verbetering zichtbaar in de responsiesnelheid van de patiënten met belimumab 10 mg/kg plus standaardzorg, ten opzichte van placebo plus standaardzorg, zoals gemeten aan de hand van de SLE Responder Index in week 52: 43,2% bij 10 mg/kg belimumab, 40,6% bij 1 mg/kg belimumab en 33,8% bij placebo (respectievelijk p=0,021 en p=0,10 bij 10 mg/kg en 1 mg/kg belimumab ten opzichte van placebo). De dosis van 1 mg/kg plus standaardzorg bereikte geen statistisch significante verbetering in de huidige studie. De SLE Responder Index definieert de respons van patiënten als een verbetering in de SELENA SLEDAI-score van 4 punten of meer, zonder klinisch significante verslechtering van de BILAG-waarde en zonder klinisch significante verslechtering in de zogenaamde Physician’s Global Assessment.
  • Resultaten van vooraf gespecificeerde belangrijke secundaire werkzaamheidseindpunten waren:
    • Het proportie patiënten met een verlaging van de SELENA SLEDAI-score van ten minste 4 punten in week 52 was 46,9% bij belimumab 10 mg/kg, 42,8% bij belimumab 1 mg/kg en 35,6% bij placebo (respectievelijk p=0,0062 en p=0,087 bij belimumab 10 mg/kg en 1 mg/kg ten opzichte van placebo).
    • De verbetering vanaf de uitgangswaarde in de Physician’s Global Assessment (PGA) in week 24 verschilde statistisch niet tussen de behandelingsgroepen belimumab en placebo. De gemiddelde verbetering in de PGA in week 52, een vooraf beschreven maar niet belangrijk secundair eindpunt, was 0,49 bij belimumab 10 mg/kg, 0,55 bij belimumab 1 mg/kg en 0,46 bij placebo (respectievelijk p=0,12 bij belimumab 10 mg/kg en p=0,022 bij 1 mg/kg ten opzichte placebo).
    • Bij aanvang van de BLISS-76 studie kreeg ongeveer 46% van de patiënten steroïden aan de hand van een prednison-equivalente dosis van ten minste 7,5 mg per dag. Onder deze patienten was het percentage patiënten waarbij de gemiddelde steroïdendosis met ten minste 25% was verlaagd vanaf de uitgangswaarde tot 7,5 mg per dag of minder gedurende de laatste 12 weken van de studie 16,7% bij belimumab 10 mg/kg, 19,2% bij belimumab 1 mg/kg en 12,7% bij placebo (niet statistisch significant ten opzichte van placebo).
    • De verbetering van de kwaliteit van leven in relatie tot de gezondheid in week 24 zoals uitgedrukt in de zogenaamde SF-36 Physical Component Summary (PCS)-score verschilde niet wezenlijk tussen de verschillende behandelingsgroepen. De gemiddelde verbetering in de SF-36 PCS-score in week 52, een vooraf gespecificeerd maar niet belangrijk secundair eindpunt, was 3,41 bij belimumab 10 mg/kg, 4,37 bij belimumab 1 mg/kg en 2,85 bij placebo (respectievelijk p=0,51 bij belimumab 10 mg/kg en p=0,012 bij 1 mg/kg ten opzichte van placebo).
  • In BLISS-76 werd belimumab over het algemeen goed getolereerd met vergelijkbare cijfers voor de behandelingsgroepen belimumab plus standaardzorg en de behandelgroep placebo plus standaardzorg wat betreft bijwerkingen, d.w.z. kritieke en/of ernstige bijwerkingen, alle infecties, kritieke en/of ernstige infecties en staking van de behandeling als gevolg van bijwerkingen. Kritieke en/of ernstige bijwerkingen zijn gemeld bij 26,8% van de patiënten die belimumab kregen en bij 24,0% van de patiënten die placebo kregen. Infecties zijn gemeld bij 72,1% van de patiënten die belimumab kregen en bij 67,3% van de patiënten die placebo kregen. Kritieke en/of ernstige infecties zijn gemeld bij 7,2% van de patiënten die belimumab kregen en bij 8,0% van de patiënten die placebo kregen. Kritieke en/of ernstige infusiereacties zijn gemeld bij 1,1% van de patiënten die belimumab kregen en bij 0,7% van de patiënten die placebo kregen. Het staken van de behandeling als gevolg van bijwerkingen is gemeld bij 7,2% van de behandelingsgroep belimumab en bij 7,6% van de behandelingsgroep placebo. Maligniteiten zijn gemeld bij respectievelijk 2, 3 en 1 proefperso(o)n(en) in de behandelingsgroepen belimumab 10 mg/kg, belimumab 1 mg/kg en placebo. Er waren drie sterfgevallen gemeld gedurende de studie: respectievelijk 1, 2 en 0 in de behandelingsgroepen belimumab 10 mg/kg, belimumab 1 mg/kg en placebo.

“De lupusgemeenschap heeft tientallen jaren gewacht op een positieve fase III-studie van een onderzoeksgeneesmiddel in ontwikkeling voor lupus. En nu hebben we er twee. Op basis van de gegevens waarover we op dit moment beschikken, hebben we reden tot hoop dat belimumab een belangrijke nieuwe behandeling kan worden voor lupus”, aldus Dr. Joan T. Merrill, onderzoeker en Program Chair bij het onderzoeksprogramma voor klinische farmacologie (het Clinical Pharmacology Research Program) van de Oklahoma Medical Research Foundation in Oklahoma City en Professor aan de Faculteit Geneeskunde bij het Health Sciences Center van de Universiteit van Oklahoma.

Over het belimumab fase III-ontwikkelingsprogramma

Het fase III-ontwikkelingsprogramma voor belimumab omvat twee dubbelblinde, placebogecontroleerde, multi-center fase III-superioriteitsstudies – BLISS-52 en BLISS-76 – ter beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van belimumab plus standaardzorg ten opzichte van placebo plus standaardzorg bij seropositieve (HEp-2 ANA ≥ 1:80 en/of anti-dsDNA ≥ 30 IU/ml) patiënten met SLE. Dit is het grootste klinische studieprogramma dat ooit is uitgevoerd onder lupuspatiënten. BLISS-52 randomiseerde en behandelde 865 patiënten in 90 klinische faciliteiten in 13 landen, voornamelijk in Azië, Zuid- Amerika en Oost-Europa. BLISS-76 randomiseerde en behandelde 819 patiënten in 136 klinische faciliteiten in 19 landen, voornamelijk in Noord- Amerika en Europa. De opzet van de twee studies is gelijk, maar de duur van de behandeling verschilt bij beide studies – 52 weken bij BLISS-52 en 76 weken bij BLISS-76. Gegevens van BLISS-76 werden na 52 weken geanalyseerd ter ondersteuning van een mogelijke Biologics License Application in de Verenigde Staten en Marketing Authorization Applications in Europa en andere regio’s. HGS heeft het fase III-programma voor belimumab in samenwerking met GSK en toonaangevende internationale SLE-experts ontworpen en het programma wordt uitgevoerd conform een Special Protocol Assessment-overeenkomst met de FDA.

Het primaire werkzaamheidseindpunt van BLISS-52 en BLISS-76 is de responsiesnelheid van patiënten in week 52, zoals gemeten aan de hand van de SLE Responder Index, die wordt gedefinieerd door: (1) een vermindering vanaf de uitgangswaarde van minstens 4 punten op de SELENA SLEDAI ziekteactiviteitschaal (die een klinisch belangrijke vermindering van de SLE ziekteactiviteit aangeeft); (2) geen verslechtering van de ziekte zoals gemeten door de Physician’s Global Assessment (verslechtering gedefinieerd als een stijging met 0,30 punten of meer vanaf de uitgangswaarde); (3) geen nieuwe BILAG A orgaandomeinscore (die een ernstige opflakkering van de lupus ziekteactiviteit aangeeft) en niet meer dan één nieuwe BILAG B orgaandomeinscore (die een matige opflakkering van de ziekteactiviteit aangeeft). De analyse voor het primaire eindpunt is gebaseerd op intention-to-treat en aangepast voor uitgangswaardestratificatiefactoren, waaronder SELENA SLEDAI score, proteïnurie en ras.

In elk van de twee Fase 3 trials werden patienten gerandomiseerd naar een van drie behandelingsgroepen: 10 mg/kg belimumab (BLISS-52, n=290; BLISS-76, n=273), 1 mg/kg belimumab (BLISS-52, n=288; BLISS-76, n=271), of placebo (BLISS-52, n=287; BLISS-76, n=275). Patiënten worden intraveneus gedoseerd op de dagen 0, 14 en 28, dan elke 28 dagen daarna voor de duur van de studie. Alle patienten krijgen standaard van zorg therapie naast de onderzoeksmedicatie. De veiligheid wordt gedurende de beide studies getoetst door een onafhankelijke Data Monitoring Committee.

Over belimumab

Belimumab is een humaan monoklonaal antilichaam onderzoeksgeneesmiddel dat specifiek de biologische activiteit van B-lymfocyt stimulator van BLyS® herkent en remt. BLyS is een natuurlijk voorkomend eiwit ontdekt door HGS dat is vereist voor de ontwikkeling van B-lymfocytcellen in rijpe plasma B-cellen. Plasma B cellen produceren antilichamen, de eerste lijn van defensie van het lichaam tegen infectie. Bij lupus en bepaalde andere auto-immuunziekten, wordt ervan uitgegaan dat verhoogde spiegels van BLyS bijdragen aan de productie van auto-antilichamen – antilichamen die het eigen gezonde weefsel van het lichaam aanvallen en vernietigen. De aanwezigheid van auto-antilichamen lijkt te correleren met de ernst van de ziekte. Preklinische en klinische studies suggereren dat belimumab auto-antilichaamspiegels kan verlagen bij SLE. De resultaten van twee cruciale Fase 3 trials, BLISS-52 en BLISS-76, suggereren dat belimumab de SLE ziekte-activiteit kan verminderen.

Over de samenwerking tussen HGS en GSK

In augustus 2006 zijn HGS en GSK een definitieve overeenkomst aangegaan voor gezamenlijke ontwikkeling en vercommercialisering op basis waarvan HGS verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de belimumab fase III-studies, met ondersteuning van GSK. De bedrijven delen 50/50 de ontwikkelings-, verkoop- en marketingkosten en de opbrengsten van een product dat vercommercialiseerd is onder de huidige overeenkomst.

Over systemische lupus erythematodes

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een chronische, levensbedreigende auto-immuunziekte. Wereldwijd lijden ongeveer vijf miljoen mensen, waarvan ongeveer 1,5 miljoen in de Verenigde Staten, aan verschillende vormen van lupus, waaronder SLE. Lupus kan op elke leeftijd optreden, maar komt vooral voor bij jongere mensen in de leeftijd van 15 tot 45. Ongeveer 90 procent van de mensen die zijn gediagnosticeerd met lupus is vrouw. Afrikaans-Amerikaanse vrouwen hebben drie maal meer kans om lupus te ontwikkelen en het komt ook vaker voor onder Latijns-Amerikaanse, Aziatische en indiaanse vrouwen. Symptomen zijn onder andere extreme vermoeidheid, pijnlijke en gezwollen gewrichten, onverklaarbare koorts, huiduitslag en nierproblemen. Lupus kan leiden tot artritis, nierfalen, ontsteking van hart en longen, afwijkingen in het centrale zenuwstelsel, ontstoken bloedvaten en bloedafwijkingen. Er is al meer dan 50 jaar geen nieuw geneesmiddel goedgekeurd voor lupus door de registratie-instanties. Kijk voor meer informatie over lupus op de website van de Lupus Foundation of America op www.lupus.org, van het Lupus Research Institute op www.lupusresearchinstitute.org, van het National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases op www.niams.nih.gov of van Lupus Europe op www.elef.rheumanet.org.

Telefonische vergadering

De directie van HGS houdt vandaag om 8.15 uur (Eastern Time) een telefonische vergadering waarin deze aankondiging wordt besproken. Investeerders kunnen meeluisteren met de vergadering door 5 à 10 minuten vóór aanvang van de vergadering in te bellen via 800-753-9057 of 913-312-0718, wachtwoord 9331404. Een opname van de telefonische vergadering zal een paar uur na afloop van het gesprek beschikbaar zijn. Investeerders kunnen de opname beluisteren door te bellen naar 888-203-1112 of 719-457-0820, bevestigingscode 9331404. De telefonische vergadering van vandaag is ook via internet te volgen als webcast en is toegankelijk via www.hgsi.com. Investeerders die geïnteresseerd zijn in het live meeluisteren met de webcast moeten vóór aanvang van de webcast inloggen om eventueel benodigde software te downloaden. Zowel de audio-opname als de webcast van de telefonische vergadering blijft een aantal dagen beschikbaar.

Over GlaxoSmithKline

De samenwerking van GlaxoSmithKline met HGS wordt geleid door de GSK-afdeling Biopharm R&D;, waar gebruik wordt gemaakt van nieuwe aanpakken voor het realiseren van het therapeutisch potentieel van biofarmaceutische middelen ten behoeve van patiënten met een ernstige auto-immuunziekte. Dit innovatieve onderzoek is een van de manieren waarop GSK – één van ‘s werelds belangrijkste op onderzoek gebaseerde bedrijven op het gebied van farmaceutische middelen en de gezondheidszorg – zijn belofte nakomt om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren, zodat ze meer kunnen, zich beter voelen en langer leven. Kijk voor meer informatie over GlaxoSmithKline op de website: www.gsk.com.

Over Human Genome Sciences

De missie van HGS is het toepassen van geweldige wetenschap en geweldige geneeskunde om innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te maken voor patiënten met medische behoeften waaraan nog niet wordt voldaan. De HGS klinische ontwikkeling pijplijn omvat nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van lupus, hepatitis C, inhalatie-anthrax en kanker.

De primaire focus van het bedrijf is snelle progressie naar het op de markt brengen van hun twee vooraanstaande geneesmiddelen, BENLYSTA™ (belimumab) voor lupus en ZALBIN™ (albinterferon alfa-2b) voor hepatitis C. BENLYSTA heeft met succes voldaan aan hun primaire eindpunt in twee cruciale Fase 3 trials bij systemische lupus erythematosus en de indieningen van aanvragen van een vergunning voor het in de handel brengen in de V.S., Europa en andere gebieden is gepland voor de eerste helft van 2010. ZALBIN heeft de Fase 3 ontwikkeling voltooid en de indiening van wereldwijde vergunningen voor het in de handel brengen is gepland in het vierde kwartaal 2009. In mei 2009 heeft HGS bij de FDA een vergunning aangevraagd voor het in de handel brengen van biologische geneesmiddelen voor raxibacumab voor de behandeling van inhalatie-anthrax. Bovendien heeft HGS aanzienlijke financiële rechten op bepaalde producten in de klinische pijplijn van GSK, waaronder darapladib, dat momenteel in Fase 3 ontwikkeling is bij patiënten met coronaire hartziekte en Syncria® (albiglutide), dat momenteel in Fase 3 ontwikkeling is bij patiënten met diabetes type 2.

Kijk voor meer informatie over HGS op de website: www.hgsi.com. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en patiënten die geïnteresseerd zijn in klinische studies naar producten van HGS kunnen informatie opvragen door een e-mail te sturen naar medinfo@hgsi.com of door telefonisch contact op te nemen met HGS via (877) 822-8472.

HGS Safe Harbor Statement

Deze aankondiging bevat forward-looking statements in de betekenis van Artikel 27A van de Securities Act van 1933, zoals gewijzigd, en Artikel 21E van de Securities Exchange Act van 1934, zoals gewijzigd. De forward-looking statements zijn gebaseerd op de huidige intentie, de huidige overtuiging en de huidige verwachtingen van Human Genome Sciences. Deze verklaringen zijn geen garantie van toekomstige prestaties en zijn onderworpen aan bepaalde risico’s en onzekerheden die moeilijk te voorspellen zijn. Daadwerkelijke resultaten kunnen aanzienlijk verschillen van deze forward-looking statements vanwege Human Genome Sciences’ onbewezen bedrijfsmodel, de afhankelijkheid daarvan van nieuwe technologieën, de onzekerheid en de timing van klinische trials, de mogelijkheden van Human Genome Sciences om producten te ontwikkelen en op de markt te brengen, die afhankelijk zijn van samenwerkende partijen voor diensten en winst, de aanzienlijke schuldenlast en huurverplichtingen, de veranderende eisen en de kosten geassocieerd met faciliteiten, intense concurrentie, de onzekerheid van patent en intellectuele eigendom bescherming, Human Genome Sciences’ afhankelijkheid van cruciaal management en cruciale leveranciers, de onzekerheid van de regulering van producten, de impact van toekomstige allianties of transacties en andere risico’s beschreven in de deponeringen van het bedrijf bij de SEC. Bestaande en toekomstige investeerders worden gewaarschuwd om niet te zeer te vertrouwen op deze forward-looking statements, die alleen spreken vanaf vandaag. Human Genome Sciences acht zich niet verplicht om de informatie in deze aankondiging te actualiseren of te herzien die is opgenomen in deze aankondiging als gevolg van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of omstandigheden of anderszins.

GlaxoSmithKline Forward-Looking Statements

Onder de safe harbor bepalingen van de US Private Securities Litigation Reform Act van 1995 waarschuwt GSK investeerders dat forward-looking statements of projecties gedaan door GSK, waaronder die die in deze aankondiging worden gedaan, zijn onderworpen aan risico’s en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat daadwerkelijke resultaten aanzienlijk verschillen van de geprojecteerde. Factoren die van invloed kunnen zijn op de activiteiten van GSK worden beschreven onder 'Risk Factors' in de ‘Business Review’ in GSK's Jaarverslag op Formulier 20-F voor 2008.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
CONTACTPERSONEN HGS:
Media
Jerry Parrott
Vice-president, 301-315-2777
Corporate Communications
of
Investeerders
Peter Vozzo, 301-251-6003
Senior Director, Investor Relations
of
CONTACTPERSONEN GSK:
Vragen Britse media --
Philip Thomson, (020) 8047-5502
Gwenan White, (020) 8047-5502
Claire Brough, (020) 8047-5502
Stephen Rea, (020) 8047-5502
of
Vragen Amerikaanse media --
Holly Russell, 919-483-2839
Mary Anne Rhyne, 919-483-2839
of
Vragen Europese analisten/investeerders
David Mawdsley, (020) 8047-5564
Sally Ferguson, (020) 8047-5543
Gary Davies, (020) 8047-5503
of
Vragen Amerikaanse analisten/investeerders
Tom Curry, 215-751-5419

Jen Hill Baxter, 215-751-7002

Ticker_symbol NASDAQ:HGSI
Ticker_symbol NYSE:GSK