Voorbeeldberekening toont aan dat de AFM ongehinderd heeft toegelaten:


extra provisie van 1500% op Koopsompolissen gekoppeld aan Kredieten

HILLEGOM, 20091103 -- In de financiële pers wordt met afkeur gesproken over een provisie van 80% van de AOV koopsom. De provisie voor deze financiële producten bedraagt standaard 20% van de AOV koopsom. Bij doorrekening van de verhoogde provisie blijkt echter de koopsom meer dan 400% is verhoogd waardoor indirect een groot bedrag kan worden teruggeven aan de kredietaanbieder. Door deze U - bocht constructie is het voor de leek onzichtbaar wat de kosten uiteindelijk zijn.

Om meer inzicht te geven in de kostenopbouw van koopsommen is door Aasmail - Leeninfo een case met berekening ontwikkeld die gratis beschikbaar is gesteld aan de Stichting VDAB - Talent en de Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB).

Na het maken van de case bent u in staat de volgende begrippen te motiveren.

* Provisieopbouw koopsom
* Effectieve rente bij standaard provisie
* Effectieve rente bij verhoogde provisie
* U - bocht provisie
* Netto verstrekt krediet
* Werkelijk verstrekt krediet.
* U - bocht verrekenbedrag ( Krediet-Claim of Provisie-Claim )

Echter blijft de vraag staan waarom heeft de AFM deze provisie gedreven U - bocht kredietluchtbel ( van 1500 % extra provisie ) geheel ongemoeid laten doorgaan!!!

De case is een aanrader voor journalisten en financiële dienstverleners voor het begeleiden voor de gevraagde transparantie van deze financiële producten.

U kunt de case direct downloaden op: www.examens-wft.nl

De VDAB ( Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer) is opgericht 4 november 1994 als belangenvereniging voor het ondersteunen van theoretische- en praktische opleidingstrajecten voor docenten binnen de sector Bank- en Verzekeringswezen voor het MBO en HBO.

De VDAB heeft zelf initiatieven genomen voor het her- en bijscholen van docenten en in het uitvoeringskader van de WET - BIO door het oprichten van de Stichting VDAB - Talent.

VDAB - Talent