Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Spectaculaire aftrap 24-uur- niet-rokenactie 'Ik daag je uit!' op dak Beurs-WTC Rotterdam Nicolette van Dam, Dennis van der Geest en Gigi Ravelli dagen rokers uit 24 uur niet te roken

Rotterdam, 6 oktober 2009 - Nicolette van Dam gaat op 3 november, ondanks haar hoogtevrees, de ramen lappen van het 93 meter hoge Beurs-World Trade Center in Rotterdam. Dat vertelde ze vanmorgen op het dak van het Beurs-WTC bij de aftrap van de 24-uur-niet-rokenactie 'Ik daag je uit!' van STIVORO. Ook Dennis van der Geest en Gigi Ravelli maakten ter plekke hun tegenprestaties bekend: stuntvliegen en slangen bezweren. Hiermee willen ze rokers stimuleren om op 3 november de hele dag niet te roken. Als voldoende rokers zich aanmelden voor de actie (minimaal vijfduizend 24-uur-niet-rokers per uitdaging), zullen de drie BN'ers op deze dag ieder hun eigen tegenprestatie uitvoeren. Ze beseffen dat 24 uur niet-roken erg moeilijk is en nogal wat vraagt van rokers. Daarom gaan ze de uitdaging aan.

Goede Tijden Slechte Tijden-actrice Gigi Ravelli heeft ooit zelf gerookt en weet dus uit ervaring hoe moeilijk het is om de sigaretten links te laten liggen. "Als ik mensen kan stimuleren om 24 uur niet te roken door zelf een slang in mijn nek te leggen dan heb ik dat er 'graag' voor over. Hoewel ik als de dood ben voor slangen. Maar als ik sterk kan zijn, kunnen rokers dat ook zijn. Het is nu eenmaal een goede en vooral gezonde zaak als mensen niet meer roken." Tv-presentatrice Nicolette van Dam is van huis uit geen roker, maar kan zich voorstellen dat het moeilijk is om iets te laten wat een gewoonte is geworden. "Ik snap dus dat je een flinke stap moet zetten om niet meer te roken. Met mijn hoogtevrees was het al een hele stap om vandaag op het dak van het Beurs-WTC te staan. En nu ik dit allemaal vanaf grote hoogte heb bekeken, kan ik niet zeggen dat ik er geruster op ben geworden om straks 'in de wolken' de ramen te gaan lappen". Ook judoka Dennis van der Geest beseft dat hij dat over enkele weken toch echt wel over de kop moet met het stuntvliegtuig. "Geen prettig vooruitzicht. Ik word al misselijk als ik er aan denk, maar het is voor een goed doel."

Beloning
STIVORO organiseert samen met de GGD'en al jaren een 24-uur-niet-rokendag (voorheen onder de noemer 'Rokers verdienen 'n beloning'). Ook dit jaar kunnen rokers die op 3 november 24 uur lang geen sigaret of shagje aanraken, daarvoor beloond worden. Dit in de vorm van een 'tegenprestatie', maar daarnaast maken deelnemers aan de actie kans op een beauty-arrangement, een ipod Nano of een digitale Samsung-camera. Hiervoor moeten ze zich via www.stivoro.nl aanmelden en de dag na 3 november een vragenlijst over hun ervaringen invullen.

Extra steun in de rug
Volgens Lies van Gennip, directeur van STIVORO is het doel van de actie rokers ertoe te bewegen hun sigaret 24 uur te laten liggen. "De tegenprestaties van Nicolette, Dennis en Gigi zijn wellicht een extra steun in de rug om dat te proberen. We willen met deze actie duidelijk maken dat 24-uur-niet-roken lastig, maar niet onmogelijk is. De ervaring leert dat rokers die het een dagje vol houden om niet te roken, net dat extra zetje krijgen om er later definitief een punt achter te zetten." ////


Noot voor de redactie,