Gemeente Zeist

ROYAL III
Winnaars van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst Anneke Wilbrink - Antoine Berghs - Wouter Kalis
3 november t/m 27 december 2009

Jaarlijks wordt door Hare Majesteit de Koningin de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt sinds deze in 1871 is ingesteld door koning Willem III. Elk jaar komen meer dan 500 inzendingen binnen. Alleen de besten worden uitgenodigd om in het kort uit te leggen wat er zo speciaal is aan hun kunst. Met trots kunnen wij zeggen dat de drie grote kunstenaars en winnaars van 2006, Antoine Berghs, Wouter Kalis en Anneke Wilbrink, in Slot Zeist hun werken zullen exposeren.

Het liefst, zo Antoine Berghs ooit, zou hij iets maken wat geen materie heeft. Voor een kunstenaar die werk maakt dat zich in eerste instantie juist in de materiële verschijningsvorm onderscheidt, is dit een opvallende uitspraak. Berghs: "Ik zie mijn werk als onderdeel van een onuitputtelijke stroom waar ik ieder moment op in kan pluggen, alsof er een permanente, tijdloze onderstroom is die de mensen en de dingen met elkaar verbindt. Denk aan het klassieke pantha rhei van Herakleitos: hij bedoelde hiermee te zeggen dat alles in deze wereld steeds in verandering is. Zijn leerling Kratylos beweerde dat men niet tweemaal in dezelfde rivier kan stappen, omdat het steeds weer vers water is dat je tegemoet stroomt. In het werk van Antoine Berghs vormt het beeld dat in beweging blijft, materie die niet uitmondt in een vastomlijnde betekenis, de rode draad.

De keuzes van Wouter Kalis worden beperkt door enkele regels die hij zichzelf oplegt. "Het is voor mij belangrijk te schilderen binnen een set van regels. Het verhindert me te denken over de vraag waarom ik iets schilder of wat het voorstelt." De schilderijen worden uitsluitend opgebouwd uit horizontale banen van contrastrijke kleuren. "Ik volg een strak principe met een losse uitvoering." Centraal in het werk van Kalis staat het materiaal waarmee hij werkt en de kwaliteiten van het materiaal. Zijn werk ontstaat door herhaling van het aanbrengen van verf, laag over laag. "De afbeelding is voor het ontstaan van het schilderij minder belangrijk. Belangrijk is de uitvoering van het schilderen: het aanbrengen van verf. Dit bepaalt namelijk het schilderij."

Anneke Wilbrink was al genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst (2002) en ook voor de Prix de Rome (2004). Haar schilderijen laten een opbouw zien in diverse lagen van lijnen, structuren en vormen. Het werk van Wilbrink lijkt vaak naar landschappen en stedelijke bebouwing te verwijzen. Echter is het onderwerp in de eerste plaats de schilderkunst zelf. "Het gaat mij er om vanuit een intuïtieve benadering de lege ruimte al schilderend te verkennen. In de uiteindelijke compositie wil ik door de opbouw, in een naleesbaar schildersgebaar, een kijkervaring oproepen. Daarin wordt een levendige wereld geschetst, waarin zich meerdere standpunten aandienen.", aldus Wilbrink.

Arrangement
Op maandag 9 en 23 november en 7 en 21 december 2009 vindt om 14.00 uur een arrangement met één van de Koninklijke Prijs winnaars plaats. U wordt op Slot Zeist welkom geheten met koffie/thee en gebak waarna u een film kunt zien over het werk en het leven van de kunstenaars. Daarna vindt de rondleiding door een Koninklijke Subsidie winnaar plaats over de expositie. Kosten van dit arrangement bedragen E 17,50. Wij verzoeken u spoedig te reserveren bij Slot Zeist 030-6921704.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag en 2e Kerstdag van 13.00-17.00 uur Gesloten: 1e Kerstdag en elke maandag (met uitzondering van de arrangementen) Het Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.

De toegangsprijzen
Voor volwassenen ......................................E 5,00 Voor 65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas.................................E 4,00 Entree en koffie in het restaurant....................... .........E 6,50 Entree met korting en koffie in het restaurant.................. .........E 5,50 Jeugd t/m 15 jaar mag gratis de tentoonstelling bezoeken