Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 november 2009

Vragen van de leden Leerdam en Heerts (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de betrokkenheid van medewerkers van de Marechaussee op Schiphol bij cocaïnesmokkel vanaf Sint Maarten


1. Kent u de berichten 'Marechaussee betrokken bij cocaïnesmokkel' {1} en 'Politie rolt drugslijn van Antillen naar Delfzijl op'? {2}


2. Kunt u de inhoud van de berichtgeving bevestigen?


3. Kunt u aangeven of het hier gaat om een en dezelfde drugslijn, of is er sprake van incidenten die los van elkaar staan?


4. Kunt u inschatten hoeveel drugslijnen er momenteel lopen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen en hoeveel drugs afkomstig van de Nederlandse Antillen jaarlijks Nederland binnengesmokkeld wordt?


5. Kunt u aangegeven hoeveel drugs afkomstig van de Nederlandse Antillen Nederland is binnengesmokkeld met behulp van de medewerkers van de Marechaussee op Schiphol in kwestie?


6. Komt het vaker voor dat medewerkers van de Marechaussee op Schiphol betrokken zijn bij drugssmokkel vanaf de Nederlandse Antillen?


7. Zo ja, kunt u een overzicht gegeven van gevallen waarin medewerkers van de Marechaussee op Schiphol betrokken zijn geweest bij drugssmokkel vanaf de Nederlandse Antillen? Hoe veel drugs is er in totaal volgens u Nederland binnengesmokkeld?


8. Kan strenger toezicht op de activiteiten van medewerkers van de Marechaussee op Schiphol volgens u bijdragen aan het beperken van drugssmokkel vanaf de Nederlandse Antillen? Zo ja, bent u bereid om maatregelen te treffen om strenger toezicht te garanderen? Om welke maatregelen zou het hier gaan?

{1} Haarlems Dagblad, 2/11/09

{2} Blik op nieuws, 29/10/09