Halil Cikmazkara for 'Building Europe'

03/11/2009 14:35

StampMedia

===

Dit is een artikel, GEEN PERSBERICHT.

Dit artikel wordt aangeboden aan alle on- en offline media mits duidelijke vermelding van

© 2009 - StampMedia - Marjolein Lambrechts

===

Halil Cikmazkara for 'Building Europe'

Brussel verpaupert. Tijd voor actie, meende Halil Cikmazkara (26) toen hij voor de wedstrijd Eurobama het project 'Building Europe' bedacht. "Jongeren op ecologische wijze huizen laten renoveren om de verloedering in Brussel tegen te gaan: idealistisch, maar haalbaar," aldus Cikmazkara.

Leegstaande huizen, doe er iets mee

Halil Cikmazkara (26), de Nederlandse jongen van Turkse afkomst die de idee 'Building Europe' ontwikkelde, wil dat jongeren (16-30 jaar) van allerlei slag verkrotte huizen in de stad Brussel renoveren. En dat op ecologische wijze. "Als je door Brussel loopt, zie je in elke straat meerdere leegstaande huizen," vertelt hij. "Soms groeien er zelfs bomen uit de ramen, dat verknoeit de esthetiek van de stad."

Daarnaast heerst in Brussel een groot huisvestingsprobleem. En toch staan er, volgens de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL), maar liefst meer dan 15.000 gebouwen leeg. "Dan klopt er iets niet", vervolgt Cikmazkara.

"Soms laten eigenaars zulke gebouwen zelfs bewust verloederen, in de hoop er zo meer geld uit te halen. Misschien kan 'Building Europe' wel voor een kantelmoment zorgen in deze problematiek", vult Erika Elynne aan. Zij hielp haar vriend Cikmazkara samen met non-profitorganisatie Kif Kif bij de vorming van het plan.

Ontplooiing van de jongeren

De uitvoering van de projecten zal moeten gebeuren door jongeren, onder begeleiding van gepensioneerde werklieden. Deze ervaren arbeiders zullen vooral kennis overdragen. "Als mensen werken, willen ze veelal zo snel mogelijk geld zien binnenkomen, maar met dit project bieden we iets anders aan. Bij ons kunnen jongeren theorie in praktijk omzetten. Zo kunnen ze hun vaardigheden bijschaven en zich ontplooien, " gaat Cikmazkara verder.

Het gaat echter niet alleen om professionele ontwikkeling: "Door te werken met jongeren uit alle hoeken van Brussel, ontstaat er een soort kruisbestuiving. Ze wisselen visies en inzichten uit die uiteindelijk leiden tot een bredere kijk op de dingen. Bovendien leren ze hun stad eens op een andere manier kennen."

En nu? Actie!

Of het project effectief in uitvoering komt, is nog maar de vraag. Op woensdag 4 november vindt de finale van de wedstrijd Eurobama plaats, is de uitslag belangrijk voor het welslagen? Cikmazkara: "Winnen of verliezen, we doen gewoon verder met het zoeken naar steun bij organisaties en overheden allerhande. Als blijkt dat er helemaal geen interesse is voor ons project houdt het jammer genoeg op."

Gelijkaardige projecten krijgen al steun van de overheid. Volgens Elynne houden ze van hun idee. "Bovendien is de overheid bijna verplicht ons hulp te bieden: huisvesting is immers hun verantwoordelijkheid. Er bestaat overigens ook een wet die toestaat leegstaande huizen te onteigenen na een periode van 5 jaar."

De eigenaars van zulke huizen zijn wellicht minder tevreden met het project. "Maar waarom laat je je huis dan zo lang leegstaan, " vraagt Cikmazkara zich af. "Het is gemakkelijk om te zeggen wat fout is en wat niet mag, maar kom dan met een alternatief."

© 2009 - StampMedia - Marjolein Lambrechts

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel