Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Minder leegstand en nieuwe werkgelegenheid door economische impuls in Overvecht Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag ingestemd met de visie voor een economische impuls in bedrijventerrein Overvecht. De visie is gezamenlijk door de gemeente Utrecht, de Ondernemersvereniging Overvecht en de Kamer van Koophandel Midden Nederland opgesteld. De economische impuls is nodig omdat veel panden op het terrein verouderd zijn, wat tot leegstand en verpaupering van het gebied leidt. In december spreekt de gemeenteraad zich uit over de visie. Daarna kunnen een groot aantal investeringen in het gebied gerealiseerd worden. Dit geeft ook een duidelijke impuls aan de werkgelegenheid.

Een van de belangrijkste voorstellen uit de visie is om meer economische levendigheid te creëren in het gebied, door meerdere functies op het bedrijventerrein toe te staan. Op dit moment mogen alleen bedrijven zich vestigen op het terrein. Meer detailhandel in grote artikelen zoals open haarden, schouwen en speeltoestellen. Woninginrichting, onderwijs, hotel, horeca, sport & ontspanning en voor een zeer beperkt deel wonen kunnen ook worden toegestaan. Het toevoegen van nieuwe functies op het bedrijventerrein is een belangrijke wens van de ondernemers. Dit moet niet alleen tot investeringen in panden leiden, maar ook tot vermindering van de leegstand en een toename van de werkgelegenheid in Overvecht.

Naast het uitbreiden van de functies gaat het plan ook uit van investeringen in uitstraling, meer sociale binding met de wijk Overvecht, handhaving en veiligheid en investeren in de marketing- en communicatie van het gebied. Uitgangspunt bij de economische vernieuwing is dat bedrijventerrein Overvecht primair een modern gemengd bedrijventerrein blijft, voor aan de stad gebonden bedrijvigheid.

Na vaststelling van deze visie door de Gemeenteraad vormt deze de basis voor het opstellen van een aangepast bestemmingsplan.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 28611 48


2 Uitbreiding sportpark Leidsche Rijn Park Zuid Het college heeft vandaag het concept stedenbouwkundig plan voor de uitbreiding van sportpark Leidsche Rijn Park Zuid vrijgegeven voor inspraak. Het plan moet verlichting geven voor de wachtlijsten van hockeyvereniging Fletiomare en voetbalvereniging V.V. De Meern.

De sportverenigingen in Leidsche Rijn maken een geweldige groei door als gevolg van de toestroom van nieuwe bewoners. Voor een groot deel was deze groei voorzien, maar de toename in populariteit van de hockeysport overtrof de verwachtingen. Ook voetbalvereniging V.V. De Meern kampt met wachtlijsten. Om dit probleem op te lossen krijgt hockeyvereniging Fletiomare twee extra kunstgrasvelden. V.V. De Meern krijgt meer capaciteit omdat een aantal natuurgrasvelden omgezet wordt naar kunstgrasvelden. Kunstgrasvelden zijn namelijk intensiever te gebruiken dan natuurgrasvelden. Voor de ontwikkeling komen zeven vrije kavels voor woningbouw te vervallen. Het Lint wordt iets in westelijke richting verschoven.

Het volledige overzicht van wijzigingen is opgenomen in het concept stedenbouwkundig plan sportpark Leidsche Rijn Park Zuid. Het plan ligt vanaf 11 november ter inzage. Ook is het plan vanaf die datum digitaal te vinden op www.utrecht.nl Dinsdag 24 november vanaf 19.30 uur vindt er een informatieavond over dit onderwerp plaats in het Informatiecentrum Leidsche Rijn.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83


3 Rijnsweerd krijgt eerste Bedrijven Investerings Zone Rijnsweerd krijgt de eerste Bedrijven Investeringszone van Utrecht. Het plan is ingediend door enthousiaste ondernemers van het bedrijventerrein en vandaag goedgekeurd door het college. De veiligheidsaanpak wordt uitgebreid en verbeterd. Er komt cameratoezicht en een digitale parkmanager. Ondernemers kunnen hiermee digitaal melding maken van gebreken in de openbare ruimte, zoals kapotte straatverlichting. Het plan moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Uitvoering kan naar verwachting in 2010 plaatsvinden.

In mei van dit jaar is de nieuwe wet BIZ in werking getreden. Met deze wet kunnen, bij voldoende draagvlak, alle ondernemers in het gebied verplicht worden om met verbeterplannen mee te doen. De kosten worden zo ook door alle ondernemers gedragen. De gemeente int bij alle ondernemers een zogenaamde BIZ heffing en deze wordt als subsidie uitgekeerd aan de ondernemersvereniging. De wet moet een einde maken aan de zogenaamde freeriders. Dit zijn ondernemers die niet mee willen betalen aan een dergelijk plan en er wel profijt van hebben.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48