Politie Zeeland


---


O-3342-2009 Middelburg Loopt Wapenvrij
Dinsdagmorgen heeft burgemeester Schouwenaar het officiële startsein gegeven voor het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij'. Dit vond plaats in het Calvijn College.

Het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij' is een initiatief van de Middelburgse politie en wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeente, middelbare scholen* en openbaar ministerie. Doel van het project is het terugdringen van (steek)wapenbezit onder jongeren in Middelburg. Tevens is het de bedoeling bewustwording in gang te zetten over de gevaren van het dragen van een wapen.

"Is het dan zo erg gesteld in Middelburg?" Het project is niet opgestart naar aanleiding van grote, lokale problematiek maar vloeit voort uit landelijk beleid. Naar aanleiding van landelijke onderzoekscijfers over het wapenbezit en andere landelijke projecten, ligt de wens vanuit het kabinet om op lokaal niveau deze zaken op te pakken. Maar het zou natuurlijk 'struisvogelpolitiek' zijn als we zeggen: "Dat gebeurt in Middelburg niet". In de gemeente Middelburg zijn van 1 juli 2007 t/m 30 juni 2008 in totaal 40 wapens in beslag genomen en 18 processen-verbaal opgemaakt. Van 1 juli 2008 t/m 30 juni 2009 waren dat 43 wapens en zijn er 23 processen-verbaal opgemaakt.

De uitvoering van het project loopt van 1 juli 2009 tot 1 juli 2010. De resultaten vanaf 1 juli zijn:
Op grond van de Wet wapens en munitie in beslag genomen wapens: 13 stuks

(één vuurwapen, diverse messen, airsoftwapen en balletjes pistolen. De meeste balletjes pistolen zijn zeer onwenselijk vanwege hun grote gelijkenis met een echt vuurwapen).

Processen-verbaal: 6 (soms meerdere wapens in één proces-verbaal en van sommige wapens was geen eigenaar bekend).

Ingenomen en/of vrijwillig ter vernietiging afstand gedaan: 11 (steek)wapens (voornamelijk messen en andere steekvoorwerpen zoals schaar, schroevendraaier, vijl, fietsketting en slagvoorwerpen).


Het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij' richt zich op jongeren in het voortgezet onderwijs. In totaal zijn zeven scholen van het voortgezet onderwijs aan het project verbonden. Vanaf vandaag worden wapen inleveracties gehouden op verschillende scholen in Middelburg. Gedurende twee weken staan er inleverkluizen op de deel-nemende scholen. Jongeren kunnen wapens, bijvoorbeeld mes, werpster, katapult, spuitbusje traangas, of het van het vakantieadres meegenomen balletjespistool deponeren in deze inleverkluis. Dit kan anoniem en zonder strafvervolging. Voor de duur van het hele project staat een inleverkluis op het politiebureau Achter de Houttuinen 10 in Middelburg. Wie na de inleveractie op school wordt betrapt op wapenbezit, krijgt een boete. De boetes voor wapenbezit kunnen oplopen tot ¬ 180,= voor bijvoorbeeld messen, balletjes pistolen en katapulten. Bij beziE 180,= voor bijvoorbeeld messen, balletjes pistolen en katapulten. Bij bezit van een traangasbusje of stroomstootwapen ontvangt men een boete van E 250,=. Bij bezit van een vuurwapen hangt men zelfs een gevangenisstraf van 2 tot 6 maanden boven het hoofd.

* De deelnemende scholen zijn Calvijn College, Het Bolwerk, CSW, Korzackschool, Nehalennia, OPDC Griffioen en ROC Ravenstijn.