Universiteit van Tilburg

PERSBERICHT

3 november 2009

Wie is de Nederlandse Cao-onderhandelaar?

Wat weten we van Nederlandse Cao-onderhandelaars? Wat beweegt hen? Welke opleidingen hebben ze gevolgd? Welke kranten lezen ze? Welke hobby's hebben ze? Van welke politieke partijen zijn zij lid? IVA beleidsonderzoek en advies, gelieerd aan de Universiteit van Tilburg, gaat het onderzoeken. Tegelijkertijd onderzoekt IVA over welke beroepscompetenties een Cao-onderhandelaar moet beschikken om het vak van Cao-onderhandelaar optimaal te laten aansluiten bij de ontwikkelingen in de arbeidsverhoudingen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op initiatief van HS-ARBEIDSVOORWAARDEN BV, a-advies en Centrum Paritaire Dienstverlening, die alle in arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen zijn gespecialiseerd. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidieert een gedeelte van de kosten van het onderzoek.

Van bijna elk beroep in Nederland zijn de competenties in een algemeen erkend profiel vastgelegd. Dat is nu ook de bedoeling met het beroep van Cao-onderhandelaar. Op basis van wat Cao-partijen zelf van Cao-onderhandelaars verwachten. Door daarnaast de hedendaagse Cao-onderhandelaar van werkgevers en vakbonden een gezicht te geven kunnen de competenties naar de praktijk van de arbeidsverhoudingen worden vertaald. Vernieuwing en innovatie van Cao's begint bij de competenties van professionele Cao-onderhandelaars.

De komende maanden worden tientallen Cao-onderhandelaars en hun organisaties benaderd om mee te werken aan het onderzoek. Hoe meer onderhandelaars en organisaties meewerken, hoe meer zij aan de onderzoeksresultaten zullen hebben. Het onderzoek zal naar verwachting in het voorjaar van 2010 worden afgerond. Aan de resultaten zal vervolgens ruime bekendheid gegeven worden.




Universiteit van Tilburg