Gemeente De Wolden




Zuidwolde, 3 november 2009


Persbericht

Gemeente De Wolden stelt AED opbergkasten beschikbaar voor alle dorpen


Vanuit de nota volksgezondheid die in januari 2009 door de gemeenteraad van De Wolden is vastgesteld, wil de gemeente faciliteren om te komen tot een dekkend netwerk van automatische externe defibrillatoren (AED's). Dit met het doel het redden van mensenlevens. De gemeente De Wolden stelt voor elk dorp één opbergkast beschikbaar waarin een AED op een centrale plaats aan de buitenkant van een gebouw kan komen te hangen. De opbergkast is een relatief dure aanschaf maar levert een belangrijk gebruiksvoordeel op. De opbergkast die aan de buitenkant van een gebouw moet komen te hangen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor de bedieners in een dorp toegankelijk. Ook is de kast goed zichtbaar in het donker.

Om in De Wolden te komen tot een dekkend netwerk van AED's heeft het college besloten om de dorpen zelf verantwoordelijk te maken voor de aanschaf van een AED, en het werven en opleiden van vrijwilligers. De dorpen moeten zelf een netwerk opzetten. De dorpen hebben in de meeste gevallen al de beschikking over een lokaal netwerk dat voor dergelijke situaties kan worden aangesproken of ingezet. De meeste dorpen hebben al op eigen initiatief een AED aangeschaft.

Onder een dekkend netwerk wordt verstaan dat iedereen die in de gemeente De Wolden woont, werkt of verblijft door een AED kan worden bereikt. Wie gebruik wil maken van de mogelijkheid tot aanschaf van een opbergkast voor zijn of haar dorp, kan contact opnemen met Pascal Schrik, telefoonnummer 14 0528 of per mail gemeente@dewolden.nl.


///////////////////////////////////////////////////