Ingezonden persbericht


Voedselinzameling op meer dan duizend locaties
Veertiende Dorcas Voedselactie

ANDIJK - Vrijdag en zaterdag wordt in circa 600 supermarkten in heel Nederland de veertiende Dorcas Voedselactie gehouden. Duizenden vrijwilligers zullen voedsellijstjes uitdelen aan het winkelende publiek met de vraag om één of meerdere producten te kopen voor de allerarmsten in Oost-Europa. Ook in 400 kerken wordt deze week voedsel ingezameld. Vorig jaar werden tijdens deze actie van hulporganisatie Dorcas ruim 51.000 voedselpakketten ingezameld. Dit jaar streeft Dorcas naar een opbrengst van 55.000 voedselpakketten. De eerste 20.000 voedselpakketten zullen voor Kerst op de plaats van bestemming terecht komen.

In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten als huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijft dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze daar niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in Oost-Europa te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis.

Sorteren van voedsel
Direct na de voedselinzameling worden de etenswaren naar verschillende regiocentra gebracht. Daar zorgen honderden vrijwilligers ervoor dat al het voedsel wordt gesorteerd en in pakketten wordt ingepakt. Zodra de voedselpakketten verzendklaar zijn gemaakt, gaan vrijwillige chauffeurs op pad naar Oost-Europa om de pakketten daar af te leveren. Ze zorgen vaak zelf voor een gesponsorde vrachtwagencombinatie. De overige transportkosten worden betaald van giften die tijdens de Dorcas Voedselactie in de collectebussen worden gedeponeerd. Meer informatie: www.dorcasvoedselactie.nl.

Oekraïnehuis
Ook dit jaar ondersteunt GrootNieuwsRadio de Dorcas Voedselactie. Deze hele week staat voor de studio in Veenendaal het 'Dorcas Oekraïnehuis'. Dit huis wordt bewoond door vier personen die moeten zien rond te komen van een voedselpakket en 20 euro. Hun belevenissen zijn te volgen via de radio en via oekrainehuis.hyves.nl.

EINDE BERICHT