Gemeente Den Haag

3 november 2009

Stilzwijgende toestemming als termijn niet wordt gehaald Den Haag zet mes in regels voor burgers en bedrijven

De gemeente Den Haag gaat voortaan stilzwijgend toestemming geven voor bomenkap, sloop, verstrooiing van as en 38 andere handelingen, als zij er niet in slaagt de aanvraag van een vergunning binnen de wettelijke termijn af te doen. De toepassing van deze 'Lex Silentio Positivo' maakt deel uit van een pakket maatregelen dat de regeldruk moet verminderen voor bedrijven en burgers.

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarnaast besloten vijftien regelingen af te schaffen, tien vergunningen te vervangen door algemene regels, 48 regelingen te versoepelen en zeven tijdelijke, al verstreken subsidieregelingen in te trekken. De administratieve lastendruk voor bedrijven gaat daarmee met 40 procent omlaag, die voor burgers met 20 procent. ,,Hiermee zetten we het mes in overbodige of te zware regelgeving', aldus wethouder Economie Henk Kool. ,,Het resultaat is zelfs beter dan de 20 procent vermindering regeldruk die was beloofd in het collegeakkoord. Een mooie bijdrage aan mijn streven om van Den Haag de MKB-vriendelijkste stad maken! Dat is goed voor de werkgelegenheid, goed voor de stad en daarmee voor haar inwoners.' Voorbeelden van regelingen die worden afgeschaft zijn het verbod op straathandel in souvenirs, de vergunning om een pand te voorzien van een alarminstallatie of de verplichting om bij de hoofdingang van een gebouw aan te geven wie de sleutels heeft.
De regels om bijvoorbeeld een terras te beginnen, met de collectebus rond te gaan of reclame aan te brengen worden soepeler. Voortaan is daar geen vergunning meer voor nodig, maar volstaat een melding. Wie et een draaiorgel de straat op wil of een reclamebord aan zijn gevel wil hangen dat minder dan 80 centimeter uitsteekt hoeft dit ook niet te melden. Een en ander moet wel voldoen aan algemene regels, die de gemeente handhaaft op basis van steekproeven of signalen van burgers. Vereenvoudiging van regels gebeurt onder meer door de termijn tussen aanvraag en vergunningverlening te bekorten, de doelgroep te verkleinen en minder bewijsstukken te vragen. Zo wordt de evenementenvergunning binnen 18 in plaats van 22 weken verleend, is er geen vergunning meer nodig voor sloop die minder dan 20 kubieke meter puin oplevert en hoeven er geen uittreksels uit de Kamer van Koophandel of kopieën van legitimatiebewijzen meer te worden overlegd voor een standplaatsvergunning. Ook wordt aanvraag per computer mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld voor het houden van een betoging.