Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 169 / 3 november 2009

Rijksuniversiteit Groningen hoog in Best Places to Work ranglijst van The Scientist

De Rijksuniversiteit Groningen staat op de vierde plaats in de internationale lijst van Best Places to Work in Academia 2009, die het Amerikaanse tijdschrift The Scientist afgelopen week publiceerde. De RUG dankt deze hoge notering onder meer aan het Rosalind Franklin Fellowship Program.

The Scientist profileert zich als hét blad voor de life science professional. Het informeert haar lezers breed over wetenschapplijke ontwikkelingen en brengt ook nieuws over technologie, industrie en carrièremogelijkheden. Onderdeel van dat laatste is de jaarlijkse publicatie van een top-15 van Amerikaanse instituten en een top-10 van internationale instituten waar het voor wetenschappers bijzonder aantrekkelijk is om te werken.

Op de internationale top-10 prijkt het gerenommeerde Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics (Duitsland) op de eerste plaats, gevolgd door The Weizmann Institute of Science (Israël) en de University of Bristol (Engeland). Groningen komt op de vierde plaats, Cambridge staat zevende. In Amerika wordt de top bezet door Princeton (1), University of California San Francisco (2) en het Albert Einstein College of Medicine of the Yeshiva University (3).

Tenure track systeem

Belangrijk bij de verkiezing van Groningen in de top van Best Places to Work is het tenure track systeem dat de Groningse universiteit hanteert om jonge wetenschappers meer zekerheid in hun loopbaan te bieden. Talentvolle postdoc's die als tenure tracker worden aangenomen, krijgen een helder carrièreperspectief aangeboden met vaste beoordelingsmomenten. 'We scout and nurture our scientific talents,' zegt de Groningse bioloog prof.dr. Franjo Weissing in een begeleidend artikel in The Scientist over dit systeem.

Rosalind Franklin Fellows

In hetzelfde artikel wordt prof.dr. Melinda Mills geciteerd over het Rosalind Franklin Fellowship Program voor jonge vrouwelijke wetenschappers van de RUG. Het fellowship gedijt omdat het een mentor­systeem heeft waarin een junior onderzoeker wordt gekoppeld aan een ervaren wetenschapper. 'The awardee receives advice and guidance on how to establish and run a research group and how to publish in the top journals', zegt Mills, die het programma zelf doorliep en nu een eigen sociologische onderzoeksgroep leidt.