Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 3 november 2009

Schuldhulpverlening kan sneller!

Vanavond 3 november in Netwerk (EO, Nederland 2, 20.25) een reportage over schuldhulpverlening. De vraag naar schuldhulpverlening neemt toe, maar de wachttijden voor schuldsanering worden steeds langer. Mensen met schulden staan eerst enkele weken op de wachtlijst voordat ze aan het hulpverleningstraject kunnen deelnemen. Dat is voor hen niet goed, en kan beter. Dat constateert MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) na onderzoek onder haar leden.

Door wachtlijsten lopen schulden nog verder op. Gemeenten moeten straks binnen vier weken hulp bieden bij schulden. Dat is problematisch, want ook de NVVK meldt nu al wachtlijsten tot negen weken. Twee maanden doorlopende rekeningen is voor mensen met een minimuminkomen desastreus. Maatschappelijk werk en Sociaal raadslieden kunnen binnen twee weken al wel (onderdelen van) integrale schuldhulpverlening bieden tijdens die wachtlijstweken voor schuldsanering. Zij bieden vormen van integrale schuldhulpverlening. Kredietbanken wijzen dan ook al geregeld door naar maatschappelijk werk en Sociaal raadslieden. Daardoor, en door de kredietcrisis, krijgen echter ook maatschappelijk werk en sociaal raadslieden het drukker.

MOgroep (W&MD) heeft de stijgende vraag naar schuldhulp bevestigd gekregen door een quickscan onder de leden. 85% van de leden van MOgroep W&MD meldde een stijging van gemiddeld 25% van het aantal verzoeken om hulp bij schulden, over 2008 en de eerste helft van 2009.

Om laagdrempelige snelle stabilisatie van schuldenproblematiek, en verder groei van wachtlijsten te voorkomen heeft MOgroep W&MD staatssecretaris Klijnsma gevraagd gemeenten erop te wijzen dat schuldhulpverlening meer is dan financiële schuldhulpverlening. Er is vaak meer aan de hand dan 'alleen maar schulden'. MOgroep W&MD pleit ervoor integrale schuldhulpverlening op te nemen in het wetsvoorstel over minnelijke schuldhulpverlening dat nu in de maak is. Integrale schuldhulpverlening is laagdrempelig, gaat eerder van start en pakt alle problemen van het huishouden aan. Je kunt de neerwaartse spiraal snel stoppen door stabilisatie, budgetcoaching, een inkomenscheck, om te zien of alle voorzieningen wel gebruikt worden). Maatschappelijk werk en sociaal raadslieden kunnen dat.

De staatssecretaris heeft 130 miljoen extra voor schuldhulpverlening aan de gemeenten gegeven. MOgroep W&MD wil dat gemeenten een deel daarvan gebruiken voor integrale schuldhulpverlening. Niet alleen voor schuldsanering.

De reportage van Netwerk is mede gebaseerd op de resultaten van de quickscan die MOgroep W&MD onder de leden gehouden heeft, en het SZW-rapport Huishoudens in de rode cijfers. Op basis daarvan heeft MOgroep W&MD een aanvulling en verzoek naar Staatsecretaris Klijnsma gestuurd.




Ingezonden persbericht