Universiteit Leiden

Eveline Crone wint Prijs van Wetenschap & Maatschappij

Op de tiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, op maandag 2 november, heeft Eveline Crone in de Ridderzaal de Prijs van Wetenschap & Maatschappij gewonnen voor haar onderzoek naar het kinder- en adolescentenbrein en de manier waarop ze de maatschappij daar deelgenoot van maakt.Brein en ontwikkeling 'Verrast, blij en vereerd' is Eveline Crone (1975), hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de universiteit Leiden. Vier jaar geleden richtte ze het Brain and Development Lab op en met haar medeonderzoekers publiceert ze geregeld resultaten over de ontwikkeling van het kinder- en adolescentenbrein in topvaktijdschriften als The Journal of Neuroscience en Child Development. Daarnaast verscheen haar werk in algemene toptijdschriften als Science en de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Verademende nuance
Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW was voorzitter van de jury. Hij citeerde uit het juryrapport: 'De winnaar...staat aan het begin van wat ongetwijfeld een glanzende wetenschappelijke carrrière zal worden, maar is beslist geen onbekende in de wereld van prijzen en beurzen. Onze laureaat is een waarlijke multi-tasker die niet alleen baanbrekend onderzoek weet te doen dat internationaal grote erkenning geniet, maar de resultaten van dat onderzoek ook nog eens uitstekend naar een groot publiek weet uit te dragen in artikelen, boeken en mediaoptreden. Opvallend daarbij is dat de toon en inhoud altijd vol van een verademende nuance is en de bij dit onderwerp zo voor de hand liggende en gemakkelijk aansprekende karikaturen worden vermeden. Onze winnaar neemt bij dat alles, midden in het spitsuur van het leven, ook nog eens zware bestuurlijke taken op zich.' En: 'Nu f MRI-onderzoek - letterlijk - meer zicht op het puberbrein geeft, krijgen we mogelijkerwijs nieuwe handvatten voor het beter inrichten van onderwijs en samenleving op de behoeften en mogelijkheden van jongeren.' Zeven onderzoeksgroepen
Crone is verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen en het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC). Ook is ze initiatiefnemer van LIBC-Junior, een interdisciplinair samenwerkingsverband van zeven Leidse onderzoeksgroepen met bijbehorende labs die de ontwikkeling van baby tot volwassene bestuderen. LIBC-Junior werd dit jaar tijdens de opening van het Academisch Jaar 2009-2010 ten doop gehouden. Eveline Crone is sinds 1 april 2009 voorzitter van De Jonge Akademie, de 'jongerenafdeling' van de KNAW.

Kijk in je Brein
Naast het leiden van haar onderzoeksteam doet Crone er alles aan om haar kennis over te dragen aan een groter publiek. In september 2008 verscheen bij Bert Bakker haar populair wetenschappelijke boek 'Het Puberende Brein'. In 2009, eveneens bij de opening van het Academisch Jaar, presenteerde ze de website Kijk in je brein. Die is specifiek bedoeld voor jongeren zelf. Gek genoeg, zo ontdekte ze, is er heel veel informatie voor ouders en leerkrachten over de ontwikkeling van de hersens van vroege (pubers) en latere adolescenten - samen de groep tussen ca. 11 en 25 jaar - maar heel weinig voor jongeren zelf. Een pagina van de website Kijk in je brein
Avond van Wetenschap & Maatschappij
De Stichting de Avond van Wetenschap & Maatschappij is opgericht in 1999. Sindsdien is elk jaar een Avond georganiseerd, met thema's uiteenlopend van het werven van jonge mensen voor wetenschaps- en onderzoeksbanen via de rol van levenswetenschappen tot kennisvalorisatie. De Avond van Wetenschap & Maatschappij wordt gedragen door een breed forum van vooraanstaande Nederlanders uit de wereld van het bedrijfsleven, de cultuur, de media, de politiek en de sport. De focus van de Avond is dan ook op tafeldiscussies tussen vertegenwoordigers uit deze groepen gericht. Deze discussieavonden worden ondersteund door ruim twintig prominente ondernemingen door middel van een actieve deelname aan de Avond en door het verlenen van een financiële ondersteuning.

De Prijs van Wetenschap & Maatschappij heet vanaf dit jaar de Huibregtsenprijs.