Gemeente Zwolle

Bestemmingsplan windpark Tolhuislanden vastgesteld

Datum uitgave persbericht: 11/03/2009

Het college van B&W heeft het bestemmingsplan Windpark Tolhuislanden vastgesteld en legt dit nu ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. De inspraakprocedure heeft niet geleid tot wezenlijke wijzigingen in het bestemmingsplan.

Planschaderisico-analyse en controlemeting van de geluidsemissie

Er wordt wel tegemoet gekomen aan een aantal verzoeken van indieners van zienswijzen. Zo heeft een extern bureau een zogeheten planschaderisico-analyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat voor enkele woningen mogelijk een planologische verslechtering optreedt. Eventuele kosten die hieruit voortkomen komen voor rekening van de initiatiefnemers. Verder wordt er op verzoek van omwonenden binnen een jaar na oprichting van het windpark een controlemeting uitgevoerd van de geluidsemissie.

Milieu effect rapportage

In het kader van de komst van het windpark heeft de gemeente vrijwillig een zogeheten milieu effect rapportage (m.e.r.) uitgevoerd. Een m.e.r. is bedoeld om bij de keuze voor een bouwlocatie het milieubelang volwaardig mee te kunnen wegen. De resultaten van de m.e.r. hebben niet geleid tot aanpassingen in het plan.

Vier windturbines in gebied Tolhuislanden

Het bestemmingsplan maakt de plaatsing van vier windturbines mogelijk in het gebied Tolhuislanden. Het gezamenlijk vermogen van de turbines bedraagt 12 MW. Hiermee kunnen ca. 8000 woningen worden voorzien van duurzaam opgewekte elektriciteit. De provincie Overijssel heeft in haar Omgevingsvisie het gebied Tolhuislanden aangewezen als kansrijk gebied voor het oprichten van een windpark.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 03-11-2009 tot 02-12-2009