CDA

Van Haersma Buma: verbetering asielwet

CDA Justitiewoordvoerder Sybrand van Haersma Buma zal bij de begrotingsbehandeling voor het Ministerie van Justitie pleiten voor een aanscherping van het asielbeleid. Volgens de CDAâer komt het te vaak voor dat uitgeprocedeerde asielzoekers op de valreep om een nieuwe procedure vragen.

âUitgeprocedeerde asielzoekers die worden uitgezet zeggen vaak bij de ingang van het vliegtuig dat ze zich niet goed voelen. Volgens internationale regels moet een Nederlandse arts hen dan onderzoekenâ de asielprocedure begint dan weer van voor af aan en kan weer jaren in beslag nemen, met uiteindelijk dezelfde uitkomst.âHet CDA wil dat daar een einde aan komtâ aldus van Haersma Buma.

Verder pleit van Haersma Buma ervoor om asielverzoeken voortaan alleen nog individueel te beoordelen. âDat mensen uit een gevaarlijk land komen mag er niet automatisch toe leiden dat hun landgenoten in Nederland de asielprocedure mogen afwachtenâ. Volgens het Kamerlid is overduidelijk geworden dat er met de regeling is gefraudeerd en dat sommigen uit bijvoorbeeld landen als Somalië en Irak geen persoonlijk aantoonbaar gevaar liepen. De categoriale bescherming duurde altijd 3 jaar, vlak na het verlopen van de regeling daalde het aantal verzoeken dan ineens verbazingwekkend snel. Van Haersma Buma zal de staatssecretaris voor Vreemdelingenbeleid dan ook verzoeken om helemaal te stoppen met het zogenaamde categoriaal beleid.
---