Socialistische Partij Rotterdam

Dag loon? Dagloon!

03-11-2009 * De SP wil niet dat de dagloonregeling voor dak- en thuislozen wordt gehalveerd. Deze regeling houdt in dat mensen die werken voor organisaties als Jobscore 15 euro per dag kunnen verdienen met bijvoorbeeld het vegen van de straat. Het college vindt dat werklozen die verblijven in de maatschappelijke opvang hetzelfde behandeld moeten worden als andere werklozen en wil de regeling drastisch beperken. Samen met D66 heeft de SP een tweeminutendebat aangevraagd voor aanstaande donderdag om te horen wat de rest van de gemeenteraad van de regeling vindt.

De SP wil dat de dagloners als aparte doelgroep worden behandeld. Anders dan bijvoorbeeld bijstandsmoeders, met wie ze nogal eens vergeleken worden als het gaat om het vinden van werk, hebben de dagloners een klein sociaal netwerk en de dakloosheid in combinatie met andere problemen zorgt ervoor dat ze niet makkelijk aan een gewone baan kunnen komen. SP-raadslid Josine Strörmann: "De dagloonregeling geeft deze mensen hun eigenwaarde en een mooi zakcentje terug. Bovendien doen deze mensen gewoon nuttig werk, daar mag best voor betaald worden. Dat moet contant blijven gebeuren, want dat werkt het meest motiverend."

Een ander heikel punt van de dagloners is dat er een maximum zit aan het aantal dagen dat per week gewerkt mag worden. De SP vindt dat dat maximum opgeheven moet worden en dat er maatwerk moet worden toegepast. Strörmann: "Mensen die vijf dagen in de week kunnen werken, moeten dat kunnen doen. Anderen, die bijvoorbeeld met was scholing aan een gewone baan kunnen komen, moeten daarbij worden geholpen. Dat moet van mens tot mens bekeken worden. Maar voor wie werken in de dagloonregeling het hoogst haalbare is, moet het wel blijven lonen."