Ingezonden persbericht


AREOPAGUS

Centrum voor kerk, cultuur en samenleving in Waterland

www.areopagus.nl

Persbericht

Dinsdag 3 november 20.00 uur, Luthers kerkje, Zuideinde, Monnickendam

ENERGIE EN KLIMAAT: DUBBELE UITDAGING

Gert Jan Kramer (Shell Global Solutions, hoogleraar TU Eindhoven)

Wie niet in de gelegenheid is om naar de VN Klimaattop in Kopenhagen te gaan, kan bij Areópagus nadenken over energie en klimaat. Op dinsdag 3 november vertelt prof. dr. Gert Jan Kramer over de verschillende scenario's om de wereld van energie te voorzien en tegelijkertijd de klimaatverandering aan te pakken. Een ongekende uitdaging voor de mensheid in de komende decennia.

Kramer spreekt over deze dubbele uitdaging aan de hand van de Shell Energie Scenario's tot 2050. Ze gaan uit van drie harde waarheden: de vraag naar energie zal toenemen, het is moeilijk om aan deze vraag te voldoen, en de milieustress (o.a. klimaatstress) neemt toe. De scenario's laten zien hoe de wereld zich in verschillende richtingen kan ontwikkelen. Technische en maatschappelijke keuzes leiden tot zeer verschillende uitkomsten.

Gert Jan Kramer (1961) studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Leiden en promoveerde in hetzelfde vakgebied. Sinds 1988 werkt hij bij Shell Research in Amsterdam. In 1998 werd hij benoemd tot parttime hoogleraar Waterstof Technologie in Eindhoven.