Wageningen Universiteit en Researchcentrum

WBS cursus Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Wageningen, 4 en 5 november 2009

Cursusleiding:
Dr. F.M. Brouwer, Wageningen UR - LEI
Prof.dr. G.R. de Snoo, Wageningen UR, Leerstoelgroep Natuurbeheer en Plantenecologie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer
Agrarisch natuur- en landschapsbeheer staat volop in de belangstelling. Om de natuurdoelstellingen te kunnen realiseren heeft de overheid aangegeven minder grond te willen aankopen en meer via particulier beheer te willen realiseren. Daarmee komt een grotere nadruk te liggen op natuurbeheer door agrariërs en andere particulieren. Ondertussen lijkt landschap natuurbeheer als thema te verdringen. De afgelopen jaren zijn vele initiatieven door de landbouw ontplooid om tot verbetering van natuur en landschap te komen. Ook de verhouding tussen provincies en rijksoverheid verandert. Wat is echter het toekomstperspectief van agrarisch natuur- en landschapsbeheer?

Inhoud van de cursus
De cursus beantwoordt vele vragen zoals: Wat is het uiteindelijke doel van agrarisch natuur- en landschapsbeheer? Waarom beheren boeren natuur en landschap en waarom is dat geen vanzelfsprekende zaak? Hoe effectief is natuurbeheer door boeren? Wat kost het in stand houden van de grutto? Wat zijn de mogelijkheden op gebiedsniveau met meerdere actoren? Wat kunnen we leren van ervaringen elders in Europa? Hoe kan agrarisch natuur- en landschapsbeheer duurzaam worden gerealiseerd? Kan men natuur en landschap verwaarden in producten?

Opzet van de cursus
In de cursus staan actualiteit en toekomstperspectieven van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer centraal. Voorbeelden uit de praktijk illustreren mogelijkheden en knelpunten. De actuele beleidsdiscussies, resultaten uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, cases en prikkelende innovaties in de praktijk bieden inzicht in de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Via discussies met deelnemers en inleiders verkennen we de kansen voor nieuwe initiatieven. Sprekers brengen actualiteiten vanuit praktijk, onderzoek en beleid.

Informatie
Wageningen Business School
Postbus 226
6700 AE Wageningen

Telefoon en Fax
T +31 (0) 317 484093
F +31 (0) 317 426547

Email
info.wbs@wur.nl