Max Havelaar Lecture 2009: Chains for Change 10/09/2009 16:51

Stichting Max Havelaar

MAX HAVELAAR LECTURE 2009
CHAINS FOR CHANGE: HOW SUPPLY CHAINS CAN CHANGE THE WORLD

MET
Prof. Gary Gereffi, directeur Center on Globalization, Governance & Competitiveness en professor Sociologie, Duke University Hans van Bochove, directeur Public Affairs, Communicatie en CSR bij Starbucks Coffee Europe, Middle East and Africa (EMEA) Jack van Ham, directeur ICCO
Bert Koenders, minister voor ontwikkelingssamenwerking

Gastheer: Prof. Rob van Tulder, Professor aan RSM, Departement Business-Society Management Introducties: George S. Yip (RSM Erasmus Universiteit), Koert Jansen (Triodos Bank) en Peter d'Angremond (Stichting Max Havelaar)

MELD U NU AAN VIA: WWW.MAXHAVELAARLECTURE.ORG

DATUM: woensdag 4 november 2009
TIJD: 14.00 uur tot 16.30 uur
PLAATS: Erasmus Universiteit Rotterdam (zaal LB-107,routebeschrijving na aanmelding) AANMELDEN: www.maxhavelaarlecture.org
SPREEKTAAL: Engels

Handel is een zeer belangrijke motor voor armoedebestrijding en empowerment. De slogan 'Trade. Not aid' heeft betrekking op de miljoenen boeren en producenten in ontwikkelingslanden die zich op eigen kracht uit de armoede kunnen werken als er een markt is waar ze producten kunnen verkopen en als er zekerheden in de handelsketen zijn ingebouwd die ervoor zorgen dat de inkomsten ook daadwerkelijk bij hun terecht komen. Dit principe wordt wereldwijd erkend als Fairtrade. Via eerlijke handelsvoorwaarden producenten de kans geven te werken aan een duurzame toekomst.

Fairtrade is een schoolvoorbeeld van duurzaam ketenbeheer en na de invoering in 1988 zijn tal van nieuwe keteninitiatieven ontstaan. Duurzaam ketenbeheer is een effectief middel gebleken waarmee het bedrijfsleven een grote bijdrage kan leveren aan mondiale duurzaamheid. Het is echter niet altijd even eenvoudig. Welke keteninitiatieven werken het best? Wat zijn de huidige trends? Wat zijn kansen voor de toekomst? Zit er een grens aan de verantwoordelijkheid van bedrijven? Welke rol spelen overheid, NGO's en wetenschap?

Tijdens de Max Havelaar Lecture 'Chains for Change' geven sprekers uit alle windhoeken hun visie en ambities op de wijze waarop ketenbeheer kan bijdragen aan armoedebestrijding en mondiale duurzaamheid. U bent van harte uitgenodigd. We starten om 14.00 uur en eindigen om 16.30 uur met een borrel.

Het Center on Globalization, Governance & Competitiveness (CGGC) is een toonaangevend onderzoekscentrum dat gelieerd is aan de Duke University in de Verenigde Staten. Ketenbeheer en ketenoptimalisatie is het centrale onderzoeksthema van het CGGC. Duurzaam ketenbeheer is hier uiteraard een belangrijk onderdeel van. Prof. Gary Gereffi zal zijn jarenlange ervaring en kennis over ketenbeheer en duurzame ontwikkeling met het publiek delen. Meer informatie: www.cggc.duke.edu/

De Max Havelaar Lecture is onderdeel van de Fairtrade Week die Stichting Max Havelaar tussen 29 oktober en 7 november organiseert. Gedurende deze week wordt in Nederland op talloze manieren aandacht besteed aan eerlijke handel en het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. De lecture is een samenwerking tussen Stichting Max Havelaar, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, Triodos Bank en het Expert Centre on Sustainable Business and Development Cooperation (ECSAD).





http://www.maxhavelaarlecture.org