Prins Bernhard Cultuurfonds



---

Martinus Nijhoff Prijs 2009 naar vertaalster Marja Wiebes

Amsterdam, 14 september 2009. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Martinus Nijhoff Prijs / Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Vertalingen 2009 toegekend aan Marja Wiebes. Zij ontvangt deze prijs van 35.000 euro voor haar vertalingen van Russische literatuur naar het Nederlands. De uitreiking vindt plaats op woensdag 4 november in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam.

Marja Wiebes (Rotterdam, 1936) uit Leiden studeerde Slavische Taal en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Een van haar leermeesters was Karel van het Reve, bij wie zij jarenlang in de door Van het Reve geleide vertaalgroep zat. Haar eerste gepubliceerde vertaling was Getuigenis, de memoires van de Russische componist Sjostakovitsj. In haar lange vertalerscarrière heeft Wiebes een groot oeuvre tot stand gebracht van vertalingen uit de klassieke negentiende-eeuwse en twintigste-eeuwse literatuur. Het betreft belangrijke prozawerken van onder andere Tsjechov en Tolstoj en een groot aantal gedichten van vooraanstaande Russische dichters als Achmatova en Tsvetajeva. Het proza is veelal vertaald in samenwerking met Yolanda Bloemen en de poëzie met Margriet Berg.

Uit het juryrapport

Opmerkelijk in het oeuvre van Marja Wiebes is de rijke schakering van literaire genres, waaronder romans, memoires, gedichten en toneelstukken. Zij blijft dicht bij de oorspronkelijke tekst, veroorlooft zich geen overbodige vrijheden, maar weet de soms lastige en zware Russische tekst altijd in uitermate soepel Nederlands om te zetten. Voor vertaalproblemen weet zij vaak briljante oplossingen te vinden.

Martinus Nijhoff Prijs

De Martinus Nijhoff Prijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. De prijs wordt sinds 1955 jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend. Aan de prijs is een vrij besteedbaar bedrag van 35.000 euro verbonden. De jury van de Martinus Nijhoff Prijs 2009 bestond uit Harm-Jan van Dam, Ria van Hengel, Ton Hoenselaars, Ronald de Rooij, Annelies Schulte Nordholt en Willem Weststeijn (voorzitter).




Prins Bernhard Cultuurfonds