Paul Koek krijgt Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs 2009

23/09/2009 09:53

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 23 september 2009. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs 2009 toegekend aan muziek- en theatermaker Paul Koek. De prijs van 50.000 euro wordt op 4 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Paul Koek (Roelofarendsveen, 1954) studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij maakte deel uit van tal van ensembles, waaronder Hoketus met componist Louis Andriessen. Na zijn studie was Koek enkele jaren verbonden aan Toneelgroep De Appel. In 1987 sloot hij zich aan bij Theatergroep Hollandia, waarvan hij in 1993 mede-artistiek leider werd. Binnen Hollandia richtte hij de Veenstudio op om de ontwikkeling van muziektheater verder te stimuleren.

In 2005 gaat Koek zelfstandig verder met de Veenfabriek, een laboratorium en productieplaats voor muziektheater. Als regisseur heeft hij hier onder andere de voorstellingen Voet (2005) en Smekelingen (2006) en de locatievoorstelling Haar leven haar doden (2007) gemaakt. De Veenfabriek heeft een eigen muzikaal ensemble: TRACK, waar Koek als slagwerker deel van uitmaakt. Sinds 1991 doceert hij tevens Muziektheater aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Uit het juryrapport

'Het verbinden van werelden tekent theaterkunstenaar Paul Koek. Niet alleen omdat hij al vanaf de jaren zeventig een invloedrijke vernieuwer en bruggenbouwer is tussen de werelden van muziek en theater, maar ook omdat hij altijd een gedreven docent en inspirator is geweest voor nieuwe generaties jonge kunstenaars. Het oeuvre van slagwerker, componist, regisseur, docent, artistiek leider en performer Koek is indrukwekkend.'

De jury bestond uit Pia van den Berg (voorzitter), Jacques van Veen en Jan Zoet. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Van dit bedrag dient tenminste driekwart in overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden besteed aan een of meer projecten op het werkterrein van de winnaar.





http://www.cultuurfonds.nl