Wageningen Universiteit en Researchcentrum

29 sep 2009

Onderdeel: Alterra

Joop Schaminée heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud 2009 gewonnen. De prijs van 50.000 euro wordt op 4 november uitgereikt door prinses Margriet in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. De jury roemde niet alleen de boekenserie âDe Vegetatie van Nederlandâ, maar ook de wijze waarop Schaminée zijn werk uitdraagt aan de buitenwereld en de praktijk.

Joop Schaminée studeerde in 1983 cum laude af als bioloog aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hierna volgde een promotie-onderzoek in Frankrijk, waarbij hij vegetatiekundig veldwerk naar verschillende begroeiingstypen verrichtte. Op dit moment werkt hij als vegetatiesocioloog bij Alterra, onderdeel van Wageningen UR, en is hij hoogleraar bij Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit.

Schaminée was projectleider en hoofdauteur van de vijfdelige reeks De Vegetatie van Nederland, die tussen 1995 en 1999 verscheen. Samen met professor Westhoff richtte hij de Plantensociologische Kring op met het daaraan verbonden tijdschrift Stratiotes. Verder was hij onder andere betrokken bij de ontwikkeling van het kennissysteem SynBioSys voor beleid en analyse van natuur en landschap in Nederland. Tegenwoordig is de 'Europese natuur in Nederland' een belangrijk werkveld voor Schaminée. Onlangs verscheen het laatste deel van een imposante boekenreeks daarover.

Uit het juryrapport
'Joop Schaminée heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt op het gebied van natuurbehoud en vegetatiekunde in Nederland. Vooral zijn serie De Vegetatie van Nederland is van grote waarde voor natuurbeheer. Hij slaagt er telkens in interesse te wekken voor zijn projecten bij de buitenwereld en zijn bevindingen over te dragen aan mensen uit de praktijk.' De jury bestond uit Jan Bakker (voorzitter), Hans Schmit, Ton Roozen en Louise Vet.

---