Rijksuniversiteit Groningen

Optimization of cardiac resynchronization therapy in atrial fibrillation and sinus rhythm

Datum: 04 november 2009

Promotie: mw. S. Buck, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Optimization of cardiac resynchronization therapy in atrial fibrillation and sinus rhythm

Promotor(s): mw. prof.dr. I.C. van Gelder, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Onderzoek naar effectiviteit behandeling hartritmestoornissen

Voor patiënten met een hartfalen zijn er verschillende therapieën. Eerste keus is behandeling met medicijnen. Als die niet goed genoeg werken, volgt behandeling met een biventriculaire (BiV) pacemaker. Voor een aanzienlijke groep patiënten, zo'n 30 tot 40 procent, biedt ook dit echter onvoldoende verbetering.

Patiënten met hartfalen hebben een verhoogd risico op hartritmestoornissen. In onderzoek naar de optimale behandeling van hartfalen zijn patiënten met atriumfibrilleren (AF), een hartritmestoornis, doorgaans onderbelicht: patiënten met AF worden niet geïncludeerd in de grote gerandomiseerde studies. In haar promotieonderzoek richtte Sandra Buck zich nadrukkelijk op deze patiëntengroep.

Ze onderzocht of ook patiënten met AF geholpen zijn met een BiV pacemaker, en of AF wellicht voorkomen kan worden met een BiV pacemaker. Daarnaast onderzocht ze of response verbeterd kan worden door de BiV pacemaker optimaal in te stellen.

Het onderzoek levert nauwkeurige inzichten op in de korte- en langetermijnresultaten van implantatie van een BiV pacemaker bij patiënten met en zonder AF, die met name voor cardiologen van belang zijn. Na de implantatie moeten de instellingen van de BiV pacemaker voor elke individuele patiënt nauwkeurig worden afgesteld, stelt Buck. Een inspanningsonderzoek kan de behandelend cardioloog attenderen op een regelmatig voorkomend probleem, een te snelle hartfrequentie, dat de effectiviteit van de BiV pacemaker teniet doet. Daarnaast kan een te traag oplopende hartfrequentie ontdekt worden. Dit probleem kan eenvoudig voorkomen worden door de instellingen van de pacemaker aan te passen.

Sandra Buck (Amsterdam, 1976) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de firma's Medtronic, Biotronik, St Jude en Guidant. Buck is inmiddels in opleiding tot cardioloog in het Martini Ziekenhuis te Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: "Optimization of cardiac resynchronization therapy in atrial fibrillation and sinus rhythm".

Laatst gewijzigd: 27 oktober 2009 10:12