Rijksuniversiteit Groningen

Disease activity in ANCA-associated vasculitis

Datum: 04 november 2009

Promotie: J.S.F. Sanders, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Disease activity in ANCA-associated vasculitis

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Meer inzicht in risicofactoren en behandeling AAV

ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) is een zeldzame ziekte, waarbij de kleinste bloedvaten ontstoken raken. Bloedvaten door het hele lichaam kunnen aangedaan zijn, maar meestal betreft het de nieren en luchtwegen. De ontsteking is het gevolg van een ontsporing van het immuunsysteem. Normaal beschermt het afweerapparaat tegen indringers van buitenaf (bacteriën, virussen, parasieten). Bij AAV wordt, net als bij een aantal andere auto-immuunziekten, het eigen lichaam door het afweerapparaat als "vreemd" herkend.

Kenmerkend voor de AAV is de aanwezigheid van ANCA, antistoffen gericht tegen een specifieke groep witte bloedcellen, de neutrofiele granulocyten. De twee belangrijkste ANCA's zijn gericht tegen respectievelijk proteinase 3 (PR3) en myeloperoxidase (MPO). UMCG-promovendus Jan-Stephan Sanders brengt nauwgezet enkele risicofactoren voor ontstekingsreacties in kaart. Patiënten met ANCA gericht tegen PR3 hebben een groter risico op ontstekingen dan patiënten met ANCA tegen MPO, zo blijkt. Ook ontdekte Sanders enkele andere markers die aangeven dat het risico ontstekingen vergroot is. Hiermee maakt zijn onderzoek nauwkeuriger diagnose mogelijk.

Verder vergelijkt de promovendus een oude en een nieuwere behandeling van AAV. De nieuwe behandeling, waarbij de patiënten aanvankelijk cyclofosfamide toegediend krijgen en drie maanden na het bereiken van remissie het minder schadelijk geachte azathioprine, blijkt even effectief als de oudere behandeling. Sanders' onderzoek weerspreekt eerdere studies die lieten zien dat de nieuwe behandeling tot minder bijwerkingen leidt. Onderhoudsbehandeling met azathioprine en cyclofosfamide lijken gelijkwaardig, aldus de promovendus.

Jan-Stephan Sanders (Hengelo) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW, de Nierstichting en het Reumafonds. Sanders werkt als internist-nefroloog in opleiding in het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: "Disease activity in ANCA- associated vasculitis".

Laatst gewijzigd: 27 oktober 2009 10:17