Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Cultuureducatiedag 2009: Tell & Bel â cultuureducatie en media (persbericht 061, 2009)

Tijdens de Cultuureducatiedag voor scholen in Hoogezand-Sappemeer ervaren leerkrachten en docenten hoe je een verhaal kunt vertellen met behulp digitale beelden en geluiden. Deze dag, onder de titel Tell & Bel â cultuureducatie en media vindt plaats op woensdagmiddag 4 november in SBO De Zwaaikom, Mars 65 in Hoogezand. Wethouder Cor Drost van Onderwijs, Kunst & Cultuur verricht om 13.15 uur de opening.

De Cultuureducatiedag 2009, bestemd voor cultuurcoördinatoren in het onderwijs vindt dit jaar voor de 5de keer plaats. Net als de voorgaande twee jaren is de doelgroep uitgebreid met leerkrachten uit de onder-, midden- en bovenbouw van het primair onderwijs en de docenten van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Â

De mensen van de praktijk, cultuurcoördinatoren uit het primair en voortgezet onderwijs, kozen dit thema voor 2009, omdat zij in hun dagelijks werk veel bezig zijn met media. Samen met KunstStation C, Kunstencentrum Het Kielzog, de bibliotheek Hoogezand-Sappemeer en de gemeente hebben deze leerkrachten en docenten deze middag tot stand gebracht.

Â

Er zijn 2 workshops voor het âjongeâ kind (gericht op de groepen 1 t/m 4 van het PO) en 2 workshops voor het âoudeâ kind (gericht op de groepen 5 t/m 8 van het PO en de onderbouw van het VO). Op deze manier wordt er ook een impuls gegevens aan de doorgaande leerlijn voor cultuureducatie.

Â

Voor het jonge kind presenteert Adelheid Vos van Cedin samen met een leerkracht de diverse mogelijkheden voor het maken en gebruiken van digitale prentenboeken. Componist en musicus Michiel van de Veen maakt samen met de leerkrachten geluiden met wat er dan ook maar in het lokaal voorhanden is. Deze geluiden worden digitaal vastgelegd. Hiermee wordt ter plekke een muzikaal verhaal gemaakt.

Â

Voor het oude kind staat een digitale speurtocht met een PDA (Personal Digital Assistent) op het programma onder leiding van Dustin Dijkstra, docent op het dr. Aletta Jacobs College,

een digitale speurtocht met een PDA (Personal Digital Assistant). Wat de functie is van geluid en muziek bij beeld en welke muziek past bij een filmfragment, zoeken de leerkrachten uit met Louis Janssen (Het Kielzog) en Ferdie Verhorst (docent op het dr. Aletta Jacobs College).