Gemeente Almere

Opening eerste fase herontwikkeling Centrum Almere Buiten

04-11-2009 | Start: 10:30 | Eind: 11:30 | Locatie: Rio de Janeiroplein, Almere Buiten

Wethouder Arno Visser opent winkels, appartementen, parkeergarages en een uniek kunstproject; een belangrijke stap in de realisatie van het Centrumplan

Wethouder Arno Visser (Stedelijk Beheer) opent op woensdag 4 november 2009 om 11.00 uur de eerste fase van de uitbreiding en herontwikkeling van winkelcentrum Buitenmere in Almere Buiten. Met deze opening krijgt Almere Buiten er 5.800 m² winkels, 58 huurappartementen, twee parkeergarages en een uniek kunstproject bij.

Nieuwe winkels
De deuren van Albert Heijn, Lidl, Gall & Gall, Specsavers, Schoenmakerij Misleidy en Vishandel Kroon gaan op 4 november om 11.00 uur open voor het publiek. Zowel Specsavers als Schoenmakerij Misleidy zijn nieuwe ondernemers in Almere Buiten.

Vanaf 11.00 uur zijn de bewoners van Almere welkom aan het Rio de Janeiroplein om de nieuwe winkels te bewonderen. In de winkels kunnen ze profiteren van verschillende openingsacties.

Uniek kunstproject
Met de eerste winkels wordt ook de eerste kunstetalage in het centrum van Almere Buiten geopend. Deze etalage, te vinden bij Albert Heijn, is de eerste van de vijf etalages die de komende tijd verdeeld over het nieuwe centrum worden opgeleverd. In de etalages zullen regelmatig wisselende exposities worden gehouden. Op deze manier krijgt kunst een prominente plaats in het centrum. En is het ook na sluitingstijd van de winkels aangenaam toeven in het nieuwe winkel- en uitgaansgebied. De eerste kunstetalage is gevuld door de Almeerse kunstenaars Mannie Krak, Erik Fakkeldij, Tibor Benkhard en Carmen Richardson. Het kunstwerk verbeeldt op een spannende en interactieve manier de beweging die het centrum van Almere Buiten doormaakt.

Transformatie van wijkwinkelcentra naar stadscentrum De uitbreiding van het centrum van Almere Buiten wordt ontwikkeld en gerealiseerd door Multi Vastgoed (zuidelijk deel) en Urban Interest (noordelijk deel) in samenwerking met de gemeente Almere. Deze drie partijen hebben een overeenkomst gesloten om de komende vijf jaar het centrum te laten groeien tot een volwaardig stadsdeelcentrum voor de ruim 50.000 inwoners van Almere Buiten. De gemeente Almere is verantwoordelijk voor de inrichting en realisatie van de openbare ruimte in het gebied. In totaal wordt het centrum van Almere Buiten uitgebreid met circa 26.000 m² aan winkels. Er komen horeca, leisure en maatschappelijke/culturele voorzieningen in het nieuwe gebied. Boven de winkels komen ruim 300 koop- en huurappartementen.

Zuidelijk deel
Multi Vastgoed is verantwoordelijk voor de planontwikkeling van het zuidelijk deel. Het bestaande winkelcentrum is eigendom van Unibail-Rodamco en omvat momenteel circa 8.000 m² aan winkelruimte. De uitbreiding en herontwikkeling resulteert in een omvang van totaal 16.500 m² winkelruimte. Naast het winkelprogramma worden er ook circa 150 appartementen toegevoegd en een drietal openbare parkeergarages.

Noordelijk deel
Urban Interest is de ontwikkelaar van het noordelijke deel van het winkelcentrum. De uitbreiding van het noordelijke deel omvat 18.000 m² winkelruimte en ruim 150 woningen. Ook worden er in het noordelijk gebied drie parkeergarages gerealiseerd: twee bovengrondse en een grote ondergrondse parkeergarage. Een deel van de eerste ondergrondse parkeergarage zal medio 2010 geopend worden. Belangrijke onderdelen zijn verder de vergroting en verplaatsing van de C1000, het maken van een multifunctioneel gebouw op de huidige locatie van het voormalige politiebureau en de toevoeging van winkels met een aanbod in niet-dagelijkse artikelen, zoals modewinkels.

Parkeren
In het centrum worden bij de opening ook twee openbare parkeergarages geopend. In totaal komen er 645 openbare parkeerplaatsen waar het winkelpubliek de auto kan parkeren om boodschappen te doen in Buitenmere. De parkeergarage ligt achter de nieuwe Albert Heijn is via een directe roltrap verbonden met de winkel. De bezoekers van de Albert Heijn kunnen dus direct vanuit de auto de winkel inlopen. De parkeergarage achter de Lidl is via een korte looproute ook verbonden met de Lidl en de andere winkels. De parkeergarages zijn gratis totdat op 1 januari 2012 het betaald parkeren in Buitenmere zal worden ingevoerd.

Weekmarkt verplaatst en langer open
Vanaf 5 november wordt ook de weekmarkt verplaatst. Dit in verband met de werkzaamheden op het Globeplein. De markt blijft ook langer open. De warenmarkt is van 5 november elke donderdag open van 9.00 tot 16.00 uur.

Concept
T+T Design uit Gouda is, samen met de gemeente Almere, verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig concept van het zuidelijke deel. S333 uit Amsterdam is als architect verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw in de eerste fase. Bureau 3xNielsen uit Arhus, een architectenbureau te Denemarken, en architectenbureau Queeste uit Den Haag zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de gebouwen rond het Globeplein. De architecten van het noordelijke deel zijn ZZDP Architecten uit Amsterdam, Mei Architecten uit Rotterdam, Queeste uit Den Haag, Attika Architekten uit Amsterdam en Buro van der Goes uit Hilversum.

Duurzaamheid
De uitbreiding en herontwikkeling van het winkelcentrum in Almere Buiten komt tegemoet aan de filosofie van beide ontwikkelaars en de eigenaren dat duurzame ontwikkeling in stedelijke centra een must is. Bij het ontwerp en realisatie van de gebouwen worden de uitgangspunten die horen bij deze filosofie daarom zo breed mogelijk toegepast. Daarnaast dragen de plannen bij aan een duurzame toekomst voor het centrum van Almere Buiten; het bevordert het vasthouden van de koopkracht, stimuleert de locale werkgelegenheid en het verbetert de sociale cohesie van Almere Buiten en omgeving.