Vrije Universiteit Amsterdam

Grond onder de voeten


* Startdatum: 04-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Grond onder de voeten. Karl Barths scheppingsleer in KD III/1 opnieuw gelezen


* Spreker: I.J. Smedema


* Promotor: prof.dr. C. van der Kooi


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Het werk van de Zwitserse theoloog Karl Barth (1886-1968) heeft grote invloed gehad op kerk en theologie, ook in Nederland. Ids Smedema gaat in zijn proefschrift in op datgene wat hij over de schepping en over het geloof in God de Schepper heeft geschreven. De scheppingsleer in zijn hoofdwerk, de 'Kirchliche Dogmatik', blijkt sterker te zijn voorbereid in eerdere werken dan vaak is vermoed.

Ruime aandacht besteedt Smedema aan de ontwikkelingsgang van zijn scheppingstheologie vanaf zijn eerste tot zijn laatste grote werken. De scheppingsleer in zijn hoofdwerk, de 'Kirchliche Dogmatik', blijkt sterker te zijn voorbereid in eerdere werken dan vaak is vermoed. Ook besteedt Smedema aandacht aan de manier waarop in een deel van de Nederlandse theologie op Barths denken over de schepping is gereageerd. Door navolgers van Barth zijn bepaalde lijnen doorgetrokken, daar is soms weer stevige kritiek op uitgeoefend, maar de eigen intenties van Barth zijn daardoor wel eens wat onderbelicht gebleven.

In die zin werpt Smedemas studie licht op een wat minder bekend deel van Barths werk. Methodisch zet hij in bij de vraag wat godskennis is bij Barth. God wordt gekend wanneer de mens zich bewust inlaat op God zoals Hij zich in Jezus Christus bekend heeft gemaakt. In die beweging van het geloof kan de wereld oplichten als schepping van God en kan er vertrouwen in de werkelijkheid ontstaan. De titel 'Grond onder de voeten' geeft aan dat het geloof de Schepper bij Barth de mens een bodem geeft om op te staan in een vaak als grondeloos beleefde wereld. Tegelijk staat het wat verder af van het zogenoemde 'kritische scheppingsbegrip' dan vaak is gedacht.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam