Lancering brede Coalitie Biodiversiteit

De Verenigde Naties hebben het jaar 2010 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Over de hele wereld zal in 2010 extra aandacht worden besteed aan het behouden en het duurzaam benutten van biodiversiteit (de verscheidenheid van leven op aarde).

Op woensdag 4 november vindt in Amersfoort de landelijke bijeenkomst "Hoogste tijd voor biodiversiteit" plaats. Tijdens deze bijeenkomst wordt de "Coalitie Biodiversiteit 2010" officieel gelanceerd. Dit gebeurt in aanwezigheid van Onno Hoes (Gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant en voorzitter van de Coalitie Biodiversiteit 2010) en Anita Wouters (Directeur-Generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

In 2010 zetten de leden van de coalitie zich in om biodiversiteit onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Burgers, overheden, organisaties en bedrijven worden aangespoord en ondersteund om meer samen te werken voor het behoud en het duurzame gebruik van onze steeds schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen, waarvan biodiversiteit een essentieel onderdeel vormt.

Tijdens de landelijke bijeenkomst gaan vertegenwoordigers van de overheden, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven in debat over de mogelijkheden die biodiversiteit biedt in communicatie, beleid en uitvoering. Dit zal gebeuren aan de hand van praktijkvoorbeelden over de rol van biodiversiteit voor mens, samenleving en economie uit het VROM-project "Biodiversiteit werkt in de regio!". Dit project heeft aangetoond dat het duurzame gebruik en de bescherming van biodiversiteit veel kansen biedt voor lokale duurzame ontwikkeling en kwaliteit van leven.

Het gaat om innovatieve en inspirerende projecten gericht op onder andere burgerparticipatie bij biodiversiteitprojecten, waterbeheer (klimaatbuffers), duurzame energievoorziening (het verbranden van restproducten van natuurbeheer en de toepassing van de tweede generatie biobrandstoffen). Ook projecten die te maken hebben met gezondheid, landbouw, en onderwijs komen aan de orde.

De bijeenkomst wordt in samenwerking met het Interdepartementaal Programma Biodiversiteit van de ministeries van LNV, VROM en Ontwikkelingsamenwerking (OS) georganiseerd door ECNC en CREM. De gemeente Amersfoort treedt op als gastheer.

De media zijn van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op 4 november.

Locatie: Auditorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort.

Aanvang: 13:00. Het is ook mogelijk om tijdens de koffiepauze (15:00-15:30 uur) te komen voor het tweede gedeelte van de bijeenkomst: de lancering van de "Coalitie Biodiversiteit 2010".

Aanmelden kan via: www.biodiversiteit.nl/2010

Bijlage:

Coalitie Biodiversiteit 2010

De volgende organisaties zijn betrokken bij de oprichting van de Coalitie Biodiversiteit 2010:

- Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen â- Provincie Noord-Brabant
â- Gemeente Amersfoort
â- Gemeente Amsterdam
â- Gemeente Leiden
â- Gemeente Tilburg
â- De 12 Landschappen
â- ECNC-European Centre for Nature Conservation â- Staatsbosbeheer
â- Stichting Nationale Boomfeestdag
â- Vogelbescherming
â- Naturalis
â- IUCN NL
â- CREM
â- LHF-Large Herbivore Foundation
â- LTO-Land- en Tuinbouworganisatie
â- Vereniging Natuurmonumenten
â- WNF-Wereldnatuurfonds
â- DCNA (Dutch Caribbean Nature Alliance) â- Gemeente Groningen
â- Provincie Friesland
â- Provincie Zuid Holland
â- Provincie Utrecht
â- IPO-Interprovinciaal Overleg
â- Productschap Tuinbouw
â- Grontmij
â- IVN-Vereniging voor Natuuronderzoek
â- Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit â- Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu â- Ministerie van Buitenlandse Zaken

Biodiversiteit is van levensbelang

Het leven op aarde kent vele variaties. Of het nu gaat om de kleinste bacteriën, schimmels en planten of de grootste dieren, de tropische regenwouden of de Nederlandse weilanden, elke levensvorm, elk ecosysteem en elke genetische variatie is uniek en onvervangbaar. Deze grote verscheidenheid noemen we biodiversiteit.

Veel levensvormen op de aarde zijn afhankelijk van elkaar. Daarin speelt variatie een belangrijke rol. Ook de mens kan zonder andere organismen niet bestaan. Biodiversiteit is behalve mooi ook nuttig en noodzakelijk. Het zorgt niet alleen voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat, maar levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen verschaffen bestaanszekerheid en vormen de basis voor onze welvaart. Biodiversiteit draagt bij aan de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen.

Door klimaatverandering, toename van consumptie, vervuiling, introductie van vreemde soorten, overexploitatie van natuurgebieden en natuurlijke hulpbronnen wordt de biodiversiteit ernstig bedreigd. Plant- en diersoorten verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. Schone lucht, zuiver water, een vruchtbare bodem en een stabiel klimaat zijn niet langer vanzelfsprekend. Dit treft mensen in arme landen, omdat zij vaak direct afhankelijk zijn van wat de bossen en het land voortbrengen en het treft onszelf. Aantasting van de biodiversiteit en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen bedreigt uiteindelijk het voortbestaan van alle mensen.

Daar moet verandering in komen. De overheid heeft duurzaam gebruik en meer kennis van biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen daarom hoog op haar agenda staan. Zij neemt initiatieven voor het ontwikkelen van effectief nationaal en internationaal beleid. Maar niet alleen de overheid is verantwoordelijk. Een doeltreffende aanpak is alleen mogelijk als overheid, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties nauw met elkaar samenwerken.

Noot voor redacties (