Gemeente Abcoude


Debatavond over Gaasperdam in 2050

Vrijstaat Amsterdam: tentoonstelling en discussieavonden over de toekomst van de stad

Op woensdagavond 4 november is er een discussieavond over Gaasperdam 2050. Watervrijstaat Gaasperdam vindt plaats in het paviljoen in de Tolhuistuin. Het paviljoen in de Tolhuistuin is het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell (Buiksloterweg 5c in Amsterdam-Noord). De avond start om 20.00 en duurt tot 22.00, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Watervrijstaat Gaasperdam laat een nieuwe visie zien op het herstructureren van bestaande wijken. In de watervrijstaat Gaasperdam wordt de vernieuwing van de woningen overgelaten aan de bewoners. Zij krijgen de ruimte om in alle vrijheid hun woning uit te breiden. De openbare ruimte daarentegen wordt grondig herontworpen. Hierbij wordt het nabijgelegen Vechtplassengebied als inspiratie gebruikt om Gaasperdam te veranderen in een lommerrijk stadslandschap, waarbij het water tot in alle poriën van de wijk doordringt.

Programma
* Zef Hemel (DRO) Gaasperdam en de metropoolregio'
* Jonas Strous (Bureau Alle Hosper) Watervrijstaat Gaasperdam'
* Jan Kleine (Bureau Pau) Grootschalige functieverandering'
* Rickerd van der Plas (Attika Architecten) Ontwerpen aan de waterwereld'
* Afsluitend debat

Vrijstaat Amsterdam De discussieavond maakt deel uit van het programma dat georganiseerd wordt rond de tentoonstelling Vrijstaat Amsterdam. Vrijstaat Amsterdam gaat over de toekomst van de stad. Wat zou er kunnen gebeuren met de Noordelijke IJ-Oevers, de Oostelijke Eilanden, het Nieuwe Diep, de kop van de Amstelscheg, Zuidoost, de Gaasperplas, de Nieuwe Meer, de Sloterplas en de Westelijke IJ-oevers? Negen stedenbouwkundige bureaus kregen de vrije hand en mochten dromen. Met enorme maquettes tonen zij inspirerende ideeën voor de toekomst van de stad. De tentoonstelling is tot en met 8 november te zien in het paviljoen in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Avondprogramma Elke maandag tot en met vrijdag van 20:00 tot 22:00 uur is er een verhalen- en discussieprogramma. Aan het woord komen onder andere politici, ontwerpers, filosofen, jongeren en dak- en thuislozen. Het avondprogramma is gratis toegankelijk.

Kom ook en praat mee over de toekomst van de stad!

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.vrijstaatamsterdam.nl

Vrijstaat Amsterdam vormt samen met de tentoonstelling Open City: Designing Coexistence in het NAi en Parallel Cases//IABR@RDM in het havengebied van Rotterdam het hoofdprogramma van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (www.iabr.nl).


---

3 november 2009