Gemeente Boekel


Nederland⦠en dus ook Boekel moet bezuinigen!

Â

Â

Door de financiële crisis zal ook de gemeente Boekel te maken krijgen met minder inkomsten uit het Gemeentefonds; Nederland leeft op te grote voet, stelt de overheid. Het is ook in onze gemeente realistisch om uit te gaan van minder opbrengsten uit bouwleges en minder opbrengsten uit het grondbedrijf, naast een lagere uitkering uit het Gemeentefonds is. Daarnaast staat de Provincie, als toezichthouder, het niet langer toe om winsten uit ons grondbedrijf te gebruiken voor het sluitend maken van de begroting, omdat structurele lasten in de begroting niet langer gedekt mogen worden door incidentele opbrengsten uit het grondbedrijf.

Heroverweging van financiële keuzes uit het verleden is daarom noodzakelijk. Om op basis van de huidige financiële situatie tot een sluitende meerjarenbegroting te komen zal de gemeente Boekel structureel ⬠1,5 mln. per jaar moeten ombuigen; Gemeentefonds ⬠427.000 minder, minder opbrengsten ⬠600.000 en wegvallen dekking grondbedrijf ⬠550.000.

Visie D.O.P.
De D.O.P. ziet de zware taak, om in de toekomst weer een sluitende begroting te hebben, als een uitdaging. De vraag die wij ons stellen is: Kan Boekel zelfstandig blijven met als uitgangspunt dat alle faciliteiten ten opzichte van de omliggende gemeenten op een acceptabel niveau blijven? Ons standpunt is: De gemeente moet de financiële huishouding zodanig op orde brengen, dat de lasten voor de burger in verhouding staan tot wat geboden wordt en de vergelijking met de omliggende gemeenten kan doorstaan.

Waarop wel bezuinigen
Schrappen van taken op het gemeentehuis, als die extern goedkoper kunnen worden uitgevoerd.
Bezuinigen op alle programmaâs (ambtelijke organisatie, mobiliteit, economische ontwikkeling, leefbaarheid, toerisme en recreatie, veiligheid en handhaving, ruimtelijke zaken, milieu, educatie). Projecten doorschuiven of schrappen wanneer we ze niet kunnen betalen. Vergroten inkomsten door taken van de gemeente kostendekkend te maken via de leges.
Verlagen van bijdragen en subsidies - door onze ruimhartigheid in de breedste zin - naar beneden bij te stellen.

Waarop niet bezuinigen
Minima
Jeugd, waar mogelijk
Mantelzorgondersteuning
Werkgelegenheidstimulering
Onderwijsachterstandenbeleid
Natuurbehoud en natuurontwikkeling

Hoe bezuinigen
Kalenderjaar 2010 als overgangsjaar nemen en het tekort van dit jaar uit onze reserves halen.
Vanaf kalenderjaar 2011 doelen bijstellen en gefaseerd bezuinigen aan de hand van een goed gestructureerd bezuinigingsproces. Goede communicatie met alle betrokken partijen en met de bevolking. Ter bevordering van de betrokkenheid en de samenwerking wil de D.O.P. de komende maanden gebruiken voor een goede afstemming.

De D.O.P.-Fractie