Gemeente Beverwijk


Voortgang diverse werkzaamheden stationsgebied

De werkzaamheden aan het nieuwe busstation vorderen gestaag en worden medio februari 2010 afgerond. Het nieuwe busstation krijgt negen perrons, twee meer dan in de huidige situatie. De nieuwe haltes liggen meer richting het spoor. Met de realisatie van het nieuwe busstation is de weg vrij om de grond voor het nieuwe stadhuis bouwrijp te maken.

Komende week gaat men de bomen op het Stationsplein die verplaatst kunnen worden (11 van de 15), hierop voorbereiden. Het gaat om de bomen tussen het Stationsplein en de vijver die plaats moeten maken voor de nieuwe ondergrondse parkeergarage. De uiteindelijke verplaatsing vindt op zijn vroegst in 2011 plaats. Om de verplaatsing zo goed mogelijk te laten verlopen worden de wortels van de bomen zodanig gesnoeid dat ze een kluit vormen. De overlevingskans van de bomen wordt door deze voorbereidende werkzaamheden aanzienlijk verhoogd. Het werk start donderdag 12 november en duurt vier werkdagen. Het verkeer ondervindt hier geen hinder van. Het werk wordt uitgevoerd door de Nationale Bomenbank. Er is nog geen nieuwe locatie aangewezen voor de bomen.

Sloop voormalige AFAC gebouw
Ook op andere plekken in het gebied beginnen de voorbereidende werkzaamheden. Zo wordt het voormalige AFAC gebouw aan de Wijckermolen afgebroken om ruimte te maken voor een tijdelijke betaalde fietsenstalling. Dit in het kader van het nieuw te bouwen NS Station. De sloop staat gepland eind november en duurt naar schatting drie weken.

Beverwijk Vitale Stad
De werkzaamheden in het kader van het nieuwe busstation zijn de eerste activiteit van het project Vernieuwing Stationsgebied, dat deel uitmaakt van het programma Beverwijk Vitale Stad. Onder het motto 'beter wonen, beter werken, beter leven' werkt Beverwijk aan een grootschalige stedelijke vernieuwing om de stad gereed te maken voor de toekomst. Het programma voorziet in de herstructurering van oude wijken, een levendig, goed bereikbaar stadshart met regionale functies op het gebied van publieke dienstverlening, winkelen en uitgaan, een goede infrastructuur, voldoende recreatieve voorzieningen en openbaar groen en een florerend bedrijventerrein.