Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Contracteerbeleid zorgverzekeraars

Kamerstuk, 3 november 2009

GMT-VDG-2965168

3 november 2009

Geachte voorzitter,
In het Algemeen Overleg Geneesmiddelenbeleid van 8 oktober jl. kwam aan de orde dat zorgverzekeraars alleen op prijs en te weinig op kwaliteit zouden contracteren. Apothekers zouden door zorgverzekeraar Agis gedwongen worden om beneden het niveau van acceptabele kwaliteitsnormen zorg te leveren. Als voorbeeld werd een casus rondom incontinentiemateriaal genoemd. Ik heb u toegezegd binnen 2 weken schriftelijk op deze casus te reageren.

Incontinentie- en absorptiematerialen (waaronder luierbroeken) behoren volgens de Regeling zorgverzekering (Rzv) tot de verzekerde hulpmiddelenzorg in het basispakket. In de wet is bepaald dat het voor alle zorgvormen om verantwoorde zorg moet gaan. Dit betekent dat hulpmiddelen goed moeten functioneren en moeten passen bij de beperking van de verzekerde.

In de polis komen zorgverzekeraar en verzekerde met elkaar overeen door wie en waar de (hulpmiddelen)zorg wordt verleend. Bij een restitutie-polis kan de verzekerde zelf een zorgaanbieder kiezen. Indien een verzekerde kiest voor een natura-polis wordt de zorg geleverd door een zorgaanbieder die door de verzekeraar is gecontracteerd. In dat geval heeft de verzekeraar een wettelijke zorgplicht om verantwoorde en adequate zorg te contracteren. Uiteraard zal de prijs van invloed zijn op de keuze voor een bepaalde aanbieder.

Ik heb echter geen directe invloed op de aard en inhoud van overeenkomsten die zorgverzekeraars met zorgaanbieders willen sluiten. Ik ben van mening dat het recht op verantwoorde zorg in de wet- en regelgeving voldoende is gewaarborgd. Bovendien neem ik aan dat een verzekeraar geen belang heeft bij een ontevreden verzekerde die kiest voor een concurrent omdat die betere zorg heeft gecontracteerd.

Met betrekking tot de specifieke casus zoals die ter sprake kwam in het algemeen overleg, heb ik zorgverzekeraar Agis om een reactie gevraagd. Agis verklaart zich geheel niet te herkennen in de genoemde casus. Volgens Agis wordt een apotheker nimmer gedwongen om slechts "1 luierbroek per 3 dagen" te leveren.

Voor het leveren van incontinentiemateriaal sluit Agis overeenkomsten met apothekers op basis van een gemiddelde vergoeding voor normaal gebruik per geselecteerde gebruikersgroep. Deze richtgetallen zijn tot stand gekomen na consultatie van zorgaanbieders (apothekers) en fabrikanten en zijn gebaseerd op historische verbruikgegevens. Volgens Agis zijn deze gemiddelde vergoedingen ruim voldoende om iedere verzekerde binnen een gebruikersgroep van alle noodzakelijke zorg te voorzien. In bijzondere afwijkende situaties die ondanks inspanningen van de apotheker niet beïnvloedbaar zijn, is de apotheker nimmer risicodrager. In dat geval kan een apotheker altijd met Agis overleggen. Dit vergt wel van de apotheker dat hij zicht houdt op de juiste keuze en inzet van een hulpmiddel en zo nodig passende maatregelen neemt.

Op de vraag of ik aan de kant van de apotheker of verzekeraar sta, is het antwoord dat ik sta voor een zorgstelsel met een goede kwaliteit gezondheidszorg die gebaseerd is op solidariteit en doelmatigheid, waarin de mens centraal staat en regie kan nemen.

Tijdens het genoemde Algemeen Overleg heb ik u eveneens toegezegd dat ik inzichtelijk zal maken welke stappen in 2010 genomen zullen worden teneinde de tariefstructuur (voor apotheekhoudenden) in 2011 te kunnen herijken. Ik verwacht u hierover binnen een maand schriftelijk te kunnen informeren.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink