Buitenlands vastgoed als alternatief voor sparen

04/11/2009 09:07

Mondi, de belangenorganisatie

Verschuiving van sparen naar vastgoed door gebrek aan vertrouwen.

In toenemende mate wenden investeerders zich tot vastgoed. De oorzaak is een gebrek aan vertrouwen in financiële instellingen. Spaarcenten worden van de bank gehaald en geïnvesteerd in een buitenlandse woning, wat momenteel meer zekerheden lijkt te bieden. In het licht van banken die kapitaalinjecties van de overheid nodig hebben of zelfs 'omvallen' waardoor spaartegoeden in één klap verdwijnen wordt vastgoed als investering steeds aantrekkelijker.

De laatste paar maanden is het soort 'koper' van buitenlands vastgoed veranderd. Was het voorheen iemand die op zoek is naar een tweede woning waar hij naar toe kan gaan om de vakanties door te brengen of om er permanent te wonen, is het nu iemand met een gevulde bankrekening die het geld niet meer op een bankrekening wil laten staan maar 'veilig' wil investeren in vastgoed. Er doet zich een verschuiving voor van levensgenieters naar investeerders.

Investeren

Marc van Staveren, van MNM Costa Blanca, verklaart deze verschuiving door te wijzen op een gebrek aan vertrouwen. "Wij zien heel duidelijk dat mensen niet langer hun geld op een bankrekening willen laten staan. De rente is bijzonder laag en dankzij de vermogensbelasting is het rendement nagenoeg nihil. Daar komt bij dat er de laatste tijd nogal wat problemen met banken zijn geweest. De ING had een kapitaalinjectie nodig, de staat werd grootaandeelhouder van de ABNAMRO en recentelijk is de DSB bank zelfs helemaal verdwenen. Veel mensen vragen zich af of hun spaargeld nog wel veilig is. Het vertrouwen in de banken is weg. Daar staat tegenover dat de prijzen van onroerend goed in Spanje op een dieptepunt beland zijn. Er zijn volop buitenkansen, er staat onroerend goed tegen zeer aantrekkelijke prijzen te koop. Dit beweegt mensen ertoe om in plaats van het geld op de bank te laten staan te investeren in vastgoed. Aan de Costa Blanca krijgen wij mensen die een behoorlijk budget beschikbaar hebben en dat willen investeren in onroerend goed. Ze willen daar een paar maanden per jaar gebruik van maken en de rest van het jaar verhuren ze het of maken vrienden en familie er gebruik van."

Vertrouwen

Belangenorganisatie Mondi kan dit onderschrijven. Uit de aanmeldingen voor het Mondi event, dat op 7 en 8 november in Garderen plaatsvindt, blijkt dat het merendeel van de bezoekers op zoek is naar een investeringsmogelijkheid. Rob Smulders, directeur van Mondi: "Normaal zijn de meeste mensen, die contact opnemen met Mondi, op zoek naar een buitenlandse woning als genotsobject. Op dit moment ligt dat net iets anders. Uit onder andere de aanmeldingen voor het Mondi event blijkt dat er veel mensen met een ruim budget op zoek zijn naar mogelijkheden om op korte termijn hun kapitaal te investeren of te beleggen in buitenlands vastgoed. Deze mensen kijken in de eerste plaats naar het rendement dat met het onroerend goed behaald kan worden. Dit is een opvallend gegeven van dit moment. Uiteraard zal dit weer gaan veranderen als de prijzen van buitenlands onroerend goed gaan stijgen. Hiervan zijn de eerste tekenen al zichtbaar. "

Oplossingen

Dat vooral beleggers en investeerders naar het Mondi event komen heeft te maken met het unieke concept. Smulders: "Investeerders zoeken naar zoveel mogelijk zekerheid. De banken hebben een deel van hun betrouwbare imago verloren en ook het beeld van vastgoed als veilige haven kraakt. Toch zijn er nog volop interessante mogelijkheden. Het is alleen essentieel dat mensen zich laten begeleiden en informeren door deskundige partijen. Dit laatste staat centraal op het Mondi event. Er is een programma samengesteld met informatieve lezingen en workshops en daarnaast hebben bezoekers de mogelijkheid om persoonlijk in gesprek te gaan met deskundigen. Heel belangrijk ook is op het event uitsluitend professionele aanbieders van buitenlands onroerend goed aanwezig zijn, die aan de hand van strenge criteria geselecteerd zijn. Op het Mondi event worden zeker geen eendagsvliegen uitgenodigd. Het is precies deze combinatie van deskundigheid en professionaliteit waar veel investeerders naar op zoek zijn. Het vertrouwen dat zij zijn kwijtgeraakt kunnen zij op het Mondi event terugvinden."

Mondi heet u van harte welkom op het Mondi event. U kunt het event gratis bezoeken.

Mondi event

Dagen: 7 en 8 november 2009

Openingstijden: van 11.00 tot 17.00 uur

Locatie: Bilderberg Hotel Groot Heideborgh, Hogesteeg 50, 3886 MA Garderen

Toegang: Gratis na aanmelden www.mondi.nl/event of op locatie





http://www.mondi.nl