Gemeente Hellevoetsluis


Persbericht de Cultuurbemiddelaar: Arie van den Ban krijgt Hendrik Feenstraprijs 2009 uitgereikt

De in 2007 door de Projectbank Hellevoetsluis in het leven geroepen Hendrik Feenstraprijs is afgelopen dinsdagochtend in het kruithuisje door degene, waarnaar de prijs is vernoemd uitgereikt. Drs. Arie van den Ban nam tijdens een bezoek van de twee groepen acht van OBS de Tweemaster, een zeefdruk van Hellevoetse kunstenaar Wim van Willegen in ontvangst.
Na Hendrik Feenstra (2007), die de 0-versie in ontvangst nam, Gerrit Horstman (2008), vergaarde de historicus en voorzitter van de Stichting Historisch Genootschap de Cruyttoren een collectors item, want van de zeefdruk zijn er slechts tien gemaakt.

Inzet voor historisch besef
De reden waarom Arie van den Ban de Hendrik Feenstra Prijs heeft ontvangen is omdat hij


· Zich met hart en ziel in touw is voor het behoud van de geschiedenis Van Voorne-Putten en de geschiedenis in het algemeen


· Altijd bereid is zijn medewerking te verlenen aan nieuwe ideeën


· Zich inzet en de tijd neemt om de geschiedenis van deze streek over te brengen aan inwoners, onderwijsgevenden, en de jongeren van Hellevoetsluis en omstreken en ver daarbuiten


· Een drager en uitdrager is van het belang van behoud van historisch besef in het algemeen, Heel veel tijd stopt in de stichting, Historisch Genootschap de Cruyttoren" en daarvoor op onnavolgbare wijze belangeloos lezingen en bijéénkomsten verzorgt.


· Als historicus en liefhebber van de geschiedenis een enthousiaste bijdrage , levert aan het museale leven in onze gemeente.


· zich belangeloos en met hart en ziel inzet voor de overdracht van het cultureel erfgoed van onze regio en daarbuiten, aan leerlingen in het Basis- en Voortgezet onderwijs

Het komende jaar gaat Hendrik Feenstra op zoek naar een nieuwe prijswinnaar. Een instantie, een groep, een persoon (ervaren of beginnend) die van grote waarde is voor de educatie in het bijzonder. "Een niet gemakkelijke taak" volgens de oud-directeur Feenstra. "Nu ben ik nog redelijk betrokken door de nog lopende kontakten binnen het onderwijsveld, maar je maakt niet alles meer direct aan de lijve mee. Het zal dus steeds lastiger worden een keuze te maken en te onderbouwen."
Zijn opdrachtgever de Projectbank Hellevoetsluis (die overigens ook blij was dat het Primo-bestuur ook belangstelling toonde en Arie van den Ban kwamen feliciteren) heeft er echter het volste vertrouwen in, dat ook volgend jaar de prijs op de juiste plaats zal belanden.

11/04/2009