Producenten: inzameling e-waste en batterijen naar hoger plan tillen

04/11/2009 10:27

Stichting NVMP

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN NVMP, ICT-MILIEU EN STIBAT

De producenten en importeurs van elektr(on)ische apparatuur en batterijen in Nederland scoren hoog op het gebied van inzameling en verwerking. Intensievere samenwerking met gemeenten en een betere registratie van de diverse e-waste stromen zal de komende jaren leiden tot nog betere resultaten. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het symposium 'Moving forward in Recycling' dat onlangs werd gehouden in het World Forum in Den Haag.

Het symposium was een gezamenlijk initiatief van de drie inzamelsystemen NVMP (elektrische apparaten en spaarlampen), ICT-Milieu (ICT-apparatuur) en STIBAT (batterijen) en had als onderwerp 'Producentenverantwoordelijkheid'. Onder het motto 'van goed naar beter' werd intensief gesproken over de mogelijkheden om meer apparaten, spaarlampen en batterijen in te zamelen. Hiervoor is een gezamenlijke aanpak nodig waaraan producenten, gemeenten, retailers en ook de consumenten een bijdrage zullen moeten leveren.

De NVMP en ICT-Milieu sluiten momenteel inzamelcontracten met individuele gemeenten over de exclusieve afgifte van e-waste aan de inzamelsystemen. Dit gebeurt in het kader van een dit jaar gesloten principeovereenkomst tussen deze inzamelsystemen, de NVRD en de VNG. Onlangs werd het eerste contract gesloten met de gemeente Amsterdam en meer gemeenten zullen volgen.

Van goed naar beter

Producenten en importeurs in Nederland scoren al zeer hoog op het gebied van inzameling en verwerking. De registratie van een aantal afvalstromen laat echter te wensen over. Onder meer door nauwere samenwerking met de gemeenten, is de verwachting dat de inzamelresultaten van e-waste verder stijgen. Nederland wil zich daarbij spiegelen aan de best presterende landen, zoals Zweden. Ook het inzamelpercentage van batterijen kan verder omhoog door intensivering van de inzamelactiviteiten.

Verzamelbox

Tijdens het symposium werd ook een nieuw inzamelmiddel voor in huis gepresenteerd. In deze verzamelbox - 'Jekko' - kunnen in huis rondslingerende kleine elektrische apparaten, spaarlampen, batterijen en cartridges centraal worden opgeslagen om efficiënt te worden ingeleverd. Het eerste exemplaar van deze 'Jekko' werd overhandigd aan Hans Alders, van 1989 tot 1994 minister van VROM, verantwoordelijk voor de eerste activiteiten op e-waste inzamel- en recyclinggebied.

Over Stibat

Stibat beheert het proces van inzamelen, sorteren en recyclen van batterijen. Zij doet dit namens producenten en importeurs van batterijen en producten waar batterijen in zitten. Met een landelijk netwerk van circa 22.000 inleverpunten en continue mediacampagnes faciliteert en informeert Stibat de consument met betrekking tot het milieuverantwoord inleveren van batterijen.

Meer informatie: www.legebatterijen.nl

Over ICT-Milieu

ICT-Milieu verzorgt de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT-Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM. Meer informatie: www.ictmilieu.nl. Stichting ICT-Milieu is onderdeel van ICT-Office.

Over de NVMP

De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektr(on)ische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl

De NVMP organiseert onder de vlag van 'Wecycle' activiteiten en campagnes om meer apparaten en spaarlampen in te zamelen. Wecycle is een initiatief van de producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met detaillisten, gemeenten en consumenten. Meer informatie: www.wecycle.nl





http://www.producenten-verantwoordelijkheid.nl