ABVAKABO FNV: Laat jeugdzorgprofessionals hun werk doen

04/11/2009 10:27

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV roept Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en werkgevers in de jeugdzorg op de professionals meer verantwoordelijkheid en hulpmiddelen te geven. ABVAKABO FNV doet de oproep naar aanleiding van de evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg die Minister Rouvoet deze week naar de Kamer stuurde. De vakbond is blij met het debat dat is ontstaan naar aanleiding van de evaluatie, hoewel er geen nieuwe of verrassende bevindingen in stonden. De bond probeert al geruime tijd aandacht te krijgen voor de problemen binnen de jeugdzorg en met name de beperkte verantwoordelijkheid die de medewerkers krijgen door de doorgeslagen regelgeving.

Hans Wijers, bestuurder jeugdzorg ABVAKABO FNV: "Dat de bureaucratie te ver is doorgeschoten was al heel lang duidelijk, daar hebben we die evaluatie niet voor nodig. Geef de professional vrijheid en hulpmiddelen om zijn werk doen: goede tools en zo min mogelijk bureaucratische rompslomp."

Daarnaast pleit de vakbond voor het direct besteden van het beschikbare geld aan de zorg, in plaats van aan stenen. Centra voor Jeugd en Gezin: het klinkt mooi, maar elke cent die wordt besteed aan een loket of gebouw, wordt niet besteed aan de zorg voor de kinderen. Het gaat het niet om een fysieke plek, aldus de bond. Professionals uit de verschillende disciplines moeten in staat worden gesteld om goed samen te werken in het belang van het kind.

Bovendien moet het wegwerken van de wachtlijsten geen doel op zich zijn. Er is incidenteel geld beschikbaar gesteld voor het terugdringen van de wachtlijsten en ze worden op dit moment kunstmatig weggewerkt met in- en doorstroomteams. Dat is geen structurele oplossing. Als het geld opdroogt en er niets aan het systeem verandert, zijn de wachtlijsten binnen afzienbare tijd weer terug.

Tot slot vindt ABVAKABO FNV dat de financiering van de jeugdzorg bij één partij zou moeten liggen en niet zoals nu versnipperd over diverse partijen.