Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Rotterdamse stijl en Integraal Structuurplan Buitenruimte

In het verleden zijn erg veel verschillende materialen gebruikt bij de aanpak van de buitenruimte. Daarmee doe je de identiteit en karakteristieken van de afzonderlijke gebieden tekort en gaat de samenhang tussen de verschillende soorten buitenruimte verloren. Om tot samenhang, herkenbaarheid en eenduidigheid van de buitenruimte te komen, is de Rotterdamse Stijl ontwikkeld.

Sinds dit jaar hanteren we bij het opnieuw inrichten van de buitenruimte die Rotterdamse Stijl met richtlijnen voor ontwerp en een catalogus met materialen zoals klinkers, straatmeubilair en lantaarnpalen. De op de Kortekade toegepaste gebakken klinkers, trottoirbanden en stoeptegels zijn voorbeelden van materialen die uit de Rotterdamse Stijl catalogus komen. Ook het versterken van boomstructuren zoals bij de Kortekade gebeurd is een doelstelling uit de Rotterdamse Stijl. Dat betekent overigens niet dat elke straat in de stad er hetzelfde gaat uitzien. Voor de verschillende wijken in de deelgemeente is een specifieke uitwerking gemaakt, die met gebruikmaking van de materialen en principes uit de Rotterdamse Stijl het karakter van de wijk versterkt. Wilt u meer weten over de Rotterdamse Stijl, kijk dan op www.rotterdam.nl/rotterdamsestijl.

Bij het afwegen welke straten, pleinen en parken we gaan aanpakken in het kader van de inhaalslag buitenruimte, baseren we ons onder andere op de technische staat van de buitenruimte, die door Gemeentewerken voortdurend wordt gemeten. Daarnaast zoeken we in elke wijk en buurt naar de plekken die de grootste uitstraling hebben op de omgeving, waarin het aanpakken van de buitenruimte dus het meest zichtbaar is en de investeringen dus het grootste effect hebben. Die aanpak heeft de deelgemeente vastgelegd in haar dit jaar vastgestelde Integraal Structuurplan Buitenruimte.