Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

De inhaalslag in de buitenruimte

De afgelopen tijd wordt er in onze deelgemeente flink aan de weg getimmerd. Het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk heeft in haar bestuursakkoord besloten een inhaalslag in de buitenruimte te maken. Die inhaalslag heeft veel voeten in de aarde.

Verschillende organisaties binnen de Gemeente Rotterdam werken hieraan mee. Zo is de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting betrokken bij het ontwerpen van de plannen die gemaakt zijn. En is de dienst Gemeentewerken verantwoordelijk voor de uitvoering van de plannen. Portefeuillehouder buitenruimte Lucas de Boer is vanuit de deelgemeente namens het Dagelijks Bestuur opdrachtgever en initiatiefnemer voor de projecten.

De inhaalslag in de buitenruimte beslaat verschillende straten en plekken binnen onze deelgemeente. Vaak zijn dit plaatsen waar een aantal knelpunten bestaan, die door een herinrichting of groot onderhoud, opgelost moeten worden. Een goed voorbeeld hiervan is het werk wat op de Kortekade is verricht. Portefeuillehouder de Boer: Hier speelden al langere tijd verschillende problemen, waarvan geluidsoverlast voor omwonenden en een gebrek aan aandacht voor de fietser twee belangrijke waren. In overleg met verschillende partijen is hier gekeken naar de beste oplossing om deze punten aan te pakken. Tegelijk was een wens de hooggewaardeerde bomen te behouden en het groene karakter van de straat te versterken. Dat maakte het een lastige opgave om een goed ontwerp te maken en het heeft dan ook lang geduurd voordat dit ontwerp er was. Het resultaat is een heringerichte straat waar niet alleen deze problemen zijn aangepakt, maar waar meteen de hele straat een flinke opknapbeurt heeft gekregen.

In combinatie met de werkzaamheden boven de grond, wordt deze inhaalslag in de buitenruimte ook aangegrepen om werkzaamheden in de ondergrond uit te voeren. Daarom worden in de meeste gevallen ook de nodige rioolwerkzaamheden en werk aan gas- en elektra meegenomen in de uitvoering.

Jericholaan

Niet alleen straten worden door de deelgemeente onder handen genomen. In park de Nieuwe Plantage is vooruitlopend op de werkzaamheden aan de Oudedijk gestart met een stukje bodemsanering. Na oplevering zal niet alleen de grond in het park volledig schoon zijn, ook zal het groen en de waterpartij zijn doorgetrokken tot aan het trottoir van de Oudedijk. Hiermee wordt de groene verbinding van het park via de Jericholaan richting de Kralingse Plas eindelijk definitief.

Aan die Jericholaan wordt ook gewerkt. In deze laan wordt het riool voor een deel vernieuwd en wordt groot onderhoud gepleegd aan het trottoir en de rijweg. De Jericholaan gaat voor deze werkzaamheden van gevel tot gevel open.

Ook is bij het ontwerp veel aandacht besteedt aan het verbeteren van parkeergelegenheid voor fietsen, het verbeteren van wandelroutes en het planten van nieuwe bomen. Op deze manier wordt de verbindende functie van de straat als route van en naar de Kralingse Plas en de Nieuwe Plantage nog extra versterkt.

Kralingse Plas

Zowel in de Plas als in het Kralingse Bos wordt continu gewerkt aan een steeds schonere en mooiere omgeving voor bezoeker en bewoners. De Plas wordt momenteel net als de Nieuwe Plantage gesaneerd. Lange buizen pompen zand vanuit het Boerengat om de bodem van de Kralingse Plas af te dekken met een schone laag grond.

Voor het Bos wordt gewerkt aan een plan die een goede waterkwaliteit van de Plas in de toekomst garandeert. Hiervoor zullen o.a. vissentrappen worden aangelegd, duikers worde vergvangen door bruggen en er komt een klein windmolentje die de watergangen in het bos van water zal voorzien. Het resultaat zal een schone en voedselrijke omgeving zijn voor de dieren die in de wateren leven.

Er zijn verschillende aanleidingen om projecten in de buitenruimte aan de slag te gaan. Er zijn er al een aantal genoemd; geluidsoverlast, verkeersveiligheid, bodemverontreiniging. Maar soms zijn er ook bouwprojecten binnen de deelgemeente die de aanleiding geven om een verandering te maken.

Nieuw Crooswijk

Een voorbeeld hiervan is de herstructurering van Nieuw Crooswijk. Hoewel hier de nieuwbouw nog moet worden opgeleverd, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan plannen voor inrichting van de buitenruimte in de toekomst. In deze plannen wordt ook extra watercompensatie opgenomen, die wateroverlast in de toekomst op moet kunnen vangen. Verder is vanwege de herstructurering aan de achterzijde van de RK begraafplaats in Nieuw Crooswijk een nieuwe ingang gemaakt voor onderhoudswerkzaamheden. Daarbij is meteen het voetpad en de toegang tot de speeltuin opgeknapt.

In het kader van de Vogelaar-aanpak wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een ontwerp voor de kop van het Schuttersveld aan de zijde van de Linker Rottekade. Het park en de Rottekade worden beter met elkaar verbonden, er worden bankjes geplaatst en het groen krijgt een opknapbeurt waardoor het in de toekomst goed toeven wordt, op deze plek in Crooswijk. Dit jaar zullen nog de eerste werkzaamheden starten om dit plan ook uit te gaan voeren.

Oudedijk

Los van de bovengenoemde projecten zijn er door de inhaalslag buitenruimte ook extra onderhoudsprojecten uitgevoerd, dit zijn er te veel om hier op te sommen. Ook zijn er nog een aantal plannen in de maak. De grootste twee projecten daarin zijn ongetwijfeld de herinrichting van de Oudedijk die start in 2010. En de verdere aanpak van de Oostzeedijk Beneden. Hier wordt onder meer een veilige en rustige fietsroute van oost naar west door Kralingen gerealiseerd. Dat is hard nodig, want de fietsroute over de Honingerdijk vind ik eigenlijk niet goed en veilig genoeg. Er komt nu voor bijvoorbeeld studenten die van en naar Woudestein fietsen een goed alternatief. aldus Lucas de Boer.

De herinrichting van de Oudedijk beslaat een gedeelte van zon 1,2 kilometer, vanaf de kruising met de Kortekade tot aan de bocht met de Vlietlaan. Niet alleen de deelgemeente gaat hier werk verrichten. Ook de RET gaat de sporen van tramlijn 7 vernieuwen en vanuit de Stadsregio worden er nieuwe, vrijliggende fietspaden aangelegd. De werkzaamheden aan de Kortekade, de Nieuwe Plantage en de Jericholaan lopen vooruit op het werk wat eind volgend jaar op de Oudedijk van start zal gaan. Zover is het echter nog niet, er moeten nog veel stappen gemaakt voordat dit plan uiteindelijk uitgevoerd kan gaan worden. Bewoners, ondernemers en andere betrokkenen worden hierover nog nader geïnformeerd.

Zoals alle projecten in de buitenruimte gaat er heel veel voorbereiding aan vooraf voordat er uiteindelijk tot uitvoering overgegaan wordt. Het doel van de inhaalslag in de buitenruimte is helder: het aanleggen van nieuwe straten en plekken die veilig zijn en waar de bewoners en bezoekers van onze mooie deelgemeente van kunnen genieten.