Nederlands Jeugdinstituut


Professionals in de jeugdzorg: één gezicht, één profiel

Competentieprofielen jeugdzorg mijlpaal in professionalisering

Vanuit het Actieplan Professionalisering in de Jeugdzorg is een nieuwe mijlpaal bereikt. Twee brede competentieprofielen,waarmee professionals in de jeugdzorg van een duidelijk gezicht worden voorzien. De beroepsvarianten jeugdzorgwerker en de gedragswetenschapper in de jeugdzorg beschrijven een herkenbare professional die op meerdere plaatsen inzetbaar is. Ingebed in de beroepenstructuur `zorg en welzijn' draagt dit bij aan de professionalisering van de jeugdzorg.

Versteviging identiteit

Beide profielen helpen medewerkers in de jeugdzorg om een steviger identiteit te krijgen. Ze tonen de samenhang in beroepsuitoefening én beschrijven specifieke aandachtspunten binnen het werk in de jeugdzorg. Jeugdzorg staat in deze profielen voor een brede sector: van preventieve en ondersteunende zorg binnen het lokaal jeugdbeleid tot en met intensieve behandeling in de residentiële jeugdzorg en het werk in de justitiële jeugdzorg. Met de profielen zijn werkgevers in staat om professionals effectiever in te zetten en beter te ondersteunen in hun professionalisering. Ook jeugdigen en opvoeders weten beter waar ze aan toe zijn en wat zij van beroepskrachten in de jeugdzorg mogen verwachten. Tot slot spelen de competentieprofielen een rol in de basis: het onderwijs. Ieder profiel helpt het onderwijs bij het opleiden van de beroepskrachten van de toekomst: studenten die met jeugd in de jeugdzorg willen werken. De competentieprofielen staan beschreven in twee bondige publicaties: `Jeugdzorgwerker' en `Gedragswetenschapper in de jeugdzorg'.

Actieplan Professionalisering in de Jeugdzorg

De profielen zijn gemaakt in het kader van het Actieplan Professionalisering in de Jeugdzorg. Dit actieplan is opgezet om professionals in deze sector beter toe te rusten voor het uitoefenen van hun beroep. De publicaties `Jeugdzorgwerker' en `Gedragswetenschapper in de jeugdzorg' vormen de basis daarvan. Voor meer informatie over dit actieplan kunt u terecht op www.nji.nl/professionaliseringjeugdzorg.

Bestellen

`Jeugdzorgwerker' en `Gedragswetenschapper in de jeugdzorg' zijn geschreven door Niels Zwikker, Judith van de Haterd, Harry Hens en Anne Uyttenboogaart. De auteurs zijn werkzaam bij het Nederlands Jeugdinstituut en MOVISIE Beroepsontwikkeling. `Jeugdzorgwerker' kost EUR 13,50 en `Gedragswetenschapper in de jeugdzorg' kost EUR 9,90 (exclusief verzendkosten). De boeken zijn te bestellen via bovenstaande links of www.nji.nl/publicaties.