Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam start vanaf week 46 met de controle van de grote overdekte winkelcentra. De centra zijn geselecteerd op basis van het aantal bezoekers.

De algemene ruimten van de bouwwerken worden onder andere gecontroleerd op brand- en gebruiksveiligheid en op de bouwvergunning. De controles worden uitgevoerd door twee teams. De controles worden uitgevoerd door de dS+V van de gemeente Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ( brandweer).

Veiligheid is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de eigenaren en exploitanten van de gebouwen. Met de aangekondigde controles draagt de gemeente bij aan de brandveiligheid en de gebruiksveiligheid van de winkelcentra. Inspecteurs controleren of het Gebruiksbesluit, Bouwbesluit en de gemeentelijke Bouwverordening worden nageleefd. Het gaat hierbij onder meer om vluchtwegen, aanwezigheid van brandgevaarlijke materialen, sterkte van de draagconstructies en de ventilatie van de algemene ruimtes.

De exploitanten krijgen bij geconstateerde gebreken eerst de gelegenheid deze te verhelpen. Als zij de gevonden gebreken echter niet binnen de vastgestelde termijn verhelpen, treedt de gemeente handhavend op en krijgt de eigenaar in het uiterste geval een dwangsom opgelegd.

Deze controleactie komt voort uit het Integrale Handhavingprogramma 2009, vastgesteld door het College van B en W. Dit is het gezamenlijke actieprogramma van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, DMCR Milieudienst Rijnmond en de dS+V. Doel is verhoging en borging van de (brand)veiligheid van locaties als winkelcentra, hoogbouwwoningen, horeca, gebedshuizen en scholen.

Bron: dS+V, 04-11-2009