Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Burgersplatform voor een veilig Hillesluis

Hoog bezoek in Hillesluis. Bewoners hadden burgemeester Aboutaleb afgelopen zaterdag uitgenodigd om het Burgerplatform Veilig Hillesluis te installeren. Het platform is een initiatief van de bewoners zelf.

De dag daarvoor, tijdens een werkconferentie Burgerparticipatie in congrescentrum Engels, had de burgemeester te kennen gegeven veel waarde te hechten aan initiatieven zoals van de bewoners van Hillesluis. Hij ziet graag dat burgers en instanties als deelgemeenten, stadsmariniers en politie de handen ineen slaan voor een betere en veilige buurt. De installatie van het burgerplatform vond plaats in Speeltuin Hillesluis aan de Vlasakkerstraat.

Het Burgerplatform Veilig Hillesluis is er simpel omdat bewoners hun soms hun melding soms niet willen doen bij politie, deelgemeente of stadsmarinier. Ze vinden deze drempel te hoog. Buren zijn vaak makkelijker te bereiken. Zogenoemde buurtambassadeur gaan nu de signalen oppikken uit de wijk en deze bespreken op bijeenkomsten van het Bewonersplatform Veilig. Hiermee wil men snel resultaat boeken: de vertegenwoordigers in het platform kunnen de opmerking of klacht snel daar neerleggen waar hij thuishoort: bij de politie, stadsmarinier of de deelgemeente.

Tijdens de installatie zaterdag 31 oktober kwam meteen een aantal zaken aan bod:

- containers die veel parkeerplaatsen in de straat innemen
- het parkeerprobleem tijdens de wedstrijden van Feyenoord
- blowen voor de coffeeshops; omwonenden ervaren dit als hinderlijk, ook voor kinderen die op straat spelen

- verkeersveiligheid in het gebied rond de Donkerslootstraat en de Riederlaan (= 30 km zone)

- parkeren van auto's en bussen van mensen uit lidstaten van de Europese Unie

- Poortjes die bij de Vlasakkerstraat te dicht bij elkaar staan, waardoor er geen hulpdiensten door heen kunnen

- Afval op straat

Cor de Geus krijgt als een van buurtambassadeurs in Hillesluis uit handen van buirgemeester Aboutaleb een mobiele telefoon en visitekaartjes. De buurtambassadeurs zijn de ogen en oren van de wijk.

(foto: Victor van Breukelen)